+2
-0
+2
Miego trūkumas pavojingesnis nei manyta

Net kelių mokslinių tyrimų rezultatuose skelbiama, kad miego trūkumas arba miego perteklius gali sukelti širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.

Jei ir jums prieš miegą sunku atsipalaiduoti ir bent laikinai užmiršti darbo, finansines ar santykių problemas, galbūt būtų pats laikas pasidomėti tuo, kaip miego trūkumas veikia jūsų sveikatą. Šį kartą aptarsime, kaip miego trūkumas veikia širdį. Remiantis Europos kardiologų draugijos susitikime paskelbtais tyrimų rezultatais, miegodami per mažai arba per daug, labiau rizikuojate patirti širdies smūgį, infarktą ir kt.

„Trečdalį savo gyvenimo pramiegame, bet vis dar nedaug žinome apie tai, kaip miegas veikia mūsų širdies ir kraujagyslių sistemą,“ – pranešime spaudai kalbėjo daktaras Epamenoidas Fountas, vienas tyrimo, analizavusio miego kiekį mūsų širdžiai, autorių. Mokslininko vadovaujama komanda išanalizavo 11 skirtingų mokslinių tyrimų, kuriuose dalyvavo 1 mln. žmonių. Nustatyta, kad miegas yra viena esminių geros savijautos dalių, o kitos – tinkama mityba ir judėjimas.

Daugelis turbūt esame girdėję, kad specialistai rekomenduoja išmiegoti 7-9 valandas, o štai tyrimo autoriai nustatė, kad gydant širdies ligas, išmiegoti reikia 6-8 valandas. Jei sergate širdies ir kraujagyslių ligomis ir miegate mažiau, tikimybė, kad per ateinančius 9-erius metus jus ištiks infarktas, padidėja 11 proc., o štai jei miegate daugiau, ši tikimybė išauga iki 33 proc.

Kito konferencijoje pristatyto tyrimo rengėjai paprašė tyrimo dalyvių savaitę nešioti specialų ant juosmens pritaisomą monitorių, kuriame būtų galima stebėti jį nešiojančių žmonių miego įpročius. Miegoję mažiau nei 6 valandas ar dažnai naktį keldavęsi tyrimo dalyviai 27 proc. labiau skundėsi ateroskleroze.

Dar vienas aptartas 1993 m. tyrimas stebėjo 798 vidutinio amžiaus vyrų iš Geteborgo, Švedijos  miego įpročius. Po 20 m. nustatyta, kad mažiau nei 5 valandas miegoję vyrai daugiau nei dvigubai padidino savo riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Panašų poveikį turėjo ir rūkymas ar cukrinis diabetas.

Nors tokie tyrimų rezultai ir verčia sunerimti, tačiau nesijaudinkite – ryšio tarp miego trūkumo arba pertekliaus ir širdies ir kraujagyslių ligų esama, bet kiekvieną žmogų per daug arba per mažai miego veikia skirtingai. Kai kurie per mažai miegantys žmonės skundžiasi ne minėtomis ligomis, o didesniu antsvoriu, emocinės sveikatos problemomis ir kitomis bėdomis.

„Norėdami išsiaiškinti, kodėl ir kaip gi iš tikrųjų miegas veikia įvairius mūsų kūno procesus, pavyzdžiui, metabolizmą, kraujospūdžio lygį ar uždegiminius procesus, turime dar atlikti nemažai tyrimų,“ – tikinto E. Fountas.

Kaip užmigti per porą minučių?

Todėl dabar papasakosime nesudėtingą būdą, kaip užmigti lengvai ir greitai. Paminėtas dar 1981 m. ir atkeliavęsiš JAV kariuomenės, šis dviejų minučių metodas pastaruoju metu ir vėl prisimintas.Teigiama, kad JAV kareiviai mokomi šio metodo, kad galėtų greitai užmigti sudėtingomis sąlygomis, pavyzdžiui, mūšio lauke.

Taigi, ką daryti?

  1. Atpalaiduokite visus veido raumenis, liežuvį, žandikaulį, raumenis aplink akis.
  2. Kuo žemiau nuleiskite pečius ir rankas (ne kartu – atskirai, t.y. pirmiausiai vieną ranką, paskui kitą).
  3. Iškvėpkite, atpalaiduokite krūtinę, kojas, šlaunis, kelius, blauzdas ir t.t.
  4. Pabandykite 10 min apie nieką negalvoti, o tada įsivaizduokite kurį nors vieną iš šių dalykų:
    • Gulite kanojoje vidury ramaus ežero, o virš jūsų plyti tik mėlynas dangus;
    • gulite ant juodo hamako aklinai tamsiame kambaryje;
    • 10 s. kartojate sau „negalvok, negalvok, negalvok“.

Abejojate, ar padės? Teigiama, kad po 6 savaičių nuolatinės praktikos, net 96 proc. šią techniką išbandžiusių žmonių užmiega per minėtąsias porą minučių.

Be abejo, egzistuoja įvairiausių patarimų, kaip greitai užmigti, tad rinktis jums.  Galiausiai, svarbiausia, kad suprastumėte miego svarbą ir kas rytą pabustumėte pailsėję.

Autorius: Giedrė Izabelė Janušaitė