Visas pasaulis naudojasi mikrobangų krosnelėmis, nes tai patogus virtuvės pagalbininkas. Nors šis buities prietaisas daugelio mūsų namuose naudojamas paprasčiausiam tikslui – greitai pasišildyti maistui, bet šiuolaikiškoje mikrobangų krosnelėje galima ne tik atitirpinti užšaldytus maisto produktus ar pašildyti atvėsusius patiekalus, bet ir virti sriubas, troškinti daržoves, paruošti žuvį, mėsą, kepti pyragus ir skaniai apskrudinti vištą.

Tačiau gali būti, kad po naujų technologijų spindesiu slepiasi lėtai veikiantis sveikatos problemų šaltinis. Metai iš metų atliekami įvairūs eksperimentai, kaip mikrobangų krosnelėse ruoštas maistas veikia žmogaus organizmą. Tyrimų rezultatai glumina. Pasigilinkime.

Mikrobangų krosnelėje krosnelėje vyksta kur kas daugiau procesų nei šildymas. Labai didelis kiekis energijos veikiantis šildomą maistą suskaido baltymų molekules, ir sukelia reakcijas kurios normaliai nevyktų naudojant kitus maisto gaminimo būdus. To pasekoje sukuriamos naujos ir organizmui neatpažįstamos molekulės, kurios yra toksiškos ir net gali būti kancerogeniškos. Tai paaiškina biomechaninius pakitimus, kurie buvo nustatyti vieno tyrimo dalyviams.

Šveicarų eksperimentas. Eksperimentą atliko Šveicarijos Federalinis Technologijos institutas (Swiss Federal Institute of Technology) ir jis patvirtino, kad mikrobangų krosnelės kenkia žmonių sveikatai. Buvo tiriamas savanorių (kurie valgė mirkobangėje paruoštą maistą) kraujas. Rezultatai buvo šokiruojantys:

Tyrimo dalyviams sumažėjo hemoglobino kiekis kraujyje, to rezultatas – mažiau deguonies pernešama į ląsteles.

Taip pat savanoriams padidėjo cholesterolio ir baltųjų kraujo ląstelių (leukocitų) kiekis. Padidėjęs leukocitų kiekis rodo, kad organizmas patiria stresą, į organizmą pateko infekcija/toksinas (ar kitas neatpažįstamas svetimkūnis) arba atsirado pažeista ląstelė, kuria reikia sunaikinti.

Sumažėjo limfocitų kiekis, o tai jau imuninės sistemos silpnumo požymis.

Negana to, dar savanorių kraujo serume buvo rastas padidėjęs šviesą skleidžiančių bakterijų (light-emitting bacteria) kiekis. Tai paaiškinama tuo, kad elektromagnetinių bangų energija išlieka maiste, kas ir sukelia energijos pokyčius kraujyje ir bakterijų dauginimąsi bei švytėjimą. Šis tyrimas atskleidžia, kad net vanduo, šildytas mikrobangų krosnelėje, pakeičia savo struktūrą.

Šiuos faktus patvirtino palyginamoji studija, kuria atliko Raum ir Zelt(1992m)

Prieš

Veikiamos mikrobangomis vandens molekulės maisto produktuose pradeda chaotiškai svyruoti, judėti ir šildyti viską, kas yra aplink jas. Maisto produktai tarsi verdami iš vidaus, tad ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje nereikia papildomai pilti aliejaus, vandens, o tinkamai gaminamas maistas išlaiko savo beveik visas natūralias maistingąsias savybes.

Dėl mikrobangų poveikio maistui – bangos, nukreiptos į maistą, suriša baltymus, panašiai kaip verdant. Krosnelę išjungus, jokių spindulių maiste nebelieka. Vadinasi, iš esmės maistas iš mikrobangų krosnelės yra toks pats kenksmingas, kaip ir išvirtas ant paprastos viryklės.

Be to, gamintojai kuria ir vis pažangesnes mikrobangų spinduliavimo technologijas. Pavyzdžiui aukštos klasės gamintojų krosnelės turi tokią spinduliavimo sistemą, kuri ypač tolygiai paskirsto šilumą besisukančiam padėklui krosnelės viduje. Taip pat kai kuriose mikrobangų krosnelėse įmontuota nauja technologija užtikrina, kad maisto produktai bus atšildyti ir pašildyti saugiau bei tolygiau.

Mikrobangų krosnelei – ne!

Testai – apie sveiką mitybą