Naujas implantuojamas aparatas gali stebėti piktybinį naviką savaites ar mėnesius bei tuo pačiu pasiūlyti paprastesnę ir mažiau nepageidaujamą alternatyvą biopsijai, o tai suteikia didesnes galimybes pasveikti. Kol kas biopsija yra tikslesnė, tačiau ji leidžia padaryti momentinę vėžio „nuotrauką“. Kol sulauksite testo rezultatų, gali būti per vėlu imtis priemonių prieš antrinio vėžio – metastazių vystymąsi. Naujojo implanto gebėjimas stebėti navikus savaitėmis suteikia daugiau galimybių daktarams susekti jo augimą ir stebėti, kaip jis reaguoja į gydymą. Tokie implantai vieną dieną gali leisti rinkti informaciją apie naviką realiuoju laiku – stebėti, ar jis auga, ar traukiasi, kaip reaguoja į konkretų gydymą ir ar ketina „leisti“ metastazes.

„Apibendrinus galima pasakyti, kad šis implantas atstoja laboratoriją paciento organizmo viduje“, – teigia Masačusetso Technologijos universiteto (JAV ) profesorius Michaelis Cimas. Jis šį implantą sukūrė padedamas savo kolegų. Anot jo, tai vienas iš įrankių, reikalingų norint vėžį iš mirtinos ligos paversti kontroliuojama. Cilindro formos 5 mm skersmens implante yra magnetinių nanodalelių, padengtų specifiniais antikūniais, nutaikytais į molekules. Reikiamos molekulės patenka į implantą per pusiau laidžią membraną, „prisiriša“ prie dalelių ir ima vibruoti vykstant magnetiniam rezonansui. Remiantis gaunamais parametrų pokyčiais tiriamoji medžiaga būna indentifikuojama bei atvaizduojama prietaiso ekrane.

Įrenginys pagamintas iš polimerio polietileno, kuris dažniausiai naudojamas ortopediniuose implantuose, o pusiau laidi membrana, kuri leidžia molekulėms patekti vidun, tačiau neleidžia ištrūkti nanodalelėms, iš polikarbonato – tai daugelio plastikų sudedamoji dalis. Cimas ir jo kolegos neseniai pranešė, kad jų įrenginys sėkmingai stebėjo vėžį pelės kūne visą mėnesį. Tyrimo metu mokslininkai transplantavo žmogaus naviko ląsteles į pelę, o tada panaudojo implantus sekti naviko ląstelių išskiriamo hormono lygį.

Įrenginiai, įmontuoti po biopsijos paėmimo, gali būti pritaikyti chemoterapijos stebėjimui – tai leistų gydytojams sekti, ar vaistai pasiekia naviką, ar ne. Juos taip pat galima pritaikyti rūgštingumo(pH) ar deguonies lygio nustatymui, kurie parodytų auglio medžiagų apykaitą ir tai, kaip jie reaguoja į terapiją. Cimas tiki, kad pirmieji komercinio pobūdžio implantai, skirti pH lygiui nustatyti, gali pasiekti rinką per kelerius artimiausius metus. Tačiau pirmiausia bus atliekami bandymai su sudėtingų chemikalų, tokių kaip hormonai ir vaistai, identifikavimu ir stebėjimu.
 

iMed