Naujo tyrimo autoriai teigia, kad būdami vėsesnėje temperatūroje ir jausdami švelnų šaltuką, mūsų organizmas efektyviau degina kalorijas.

Kanadiečių mokslininkai ištyrė, kad kai žmogus būna žemesnėje temperatūroje (tokioje, kurioje kūnui vėsu, bet dar nedrebama), suaktyvėja rudasis riebalinis audinys ir pradedamos deginti kalorijos.

"Išsiaiškinome, kad per tris valandas atsikratoma maždaug 250 papildomų kilokalorijų“, – tyrimo rezultatus komentavo mokslininkai.

Tokie tyrimo rezultatai taip pat paaiškina ir tai, kodėl vieni žmonės yra atsparesni šalčiui, nei kiti – jie turi daugiau rudojo riebalinio audinio, rašo newser.com.

Būtina priminti, kuo skiriasi rudasis riebalinis audinys nuo baltojo. Rudasis riebalinis audinys yra „gerieji riebalai“ – jie degina kalorijas, o jų nekaupia. Viena pagrindinių rudojo riebalinio audinio funkcijų – šilumos gamyba. Suaugusieji tokio gerųjų riebalų audinio neturi itin daug, tad mokslininkai ieško būdų, kaip šį aktyvuoti.

Visgi pusnuogiams dabar pat pulti lauką nepatariama. „Kol kas mes neesame tikri, ar šio riebalinio audinio aktyvavimas labai gera idėja“, – įspėja tyrimui vadovavęs mokslininkas. – „Naudoti šalčio terapiją kovojant su antsvoriu dar kiek ankstoka“.

Kaip rašoma „The New York Times“, kito tyrimo autoriai tvirtina, kad aktyvi fizinė veikla gali paversti baltąjį riebalinį audinį ruduoju – taip atsitiko eksperimento objektui – pelei.

Lietuvos sveikata