„Sveikinu, jūs turėsite kūdikį“, – tai bene laukiamiausia „diagnozė“ kiekvienoje pagausėjimą planuojančioje šeimoje. Tačiau jau po pirmosios džiaugsmo bangos būsimiems tėvams iškyla daugybė klausimų: kaip sveikai išnešioti kūdikį? Kokių įpročių atsisakyti? Kaip pranešti artimiesiems?
Nėštumas – tai devyni nuostabūs laukimo mėnesiai, kupini malonaus nerimo, ypatingos priežiūros ir rūpinimosi savimi bei dar negimusiu kūdikėliu. Visą nėštumo periodą moters gyvenimas turėtų būti lyg po padidinamuoju stiklu. Būsima mama privalo atidžiau rūpintis savimi: laiku ir tinkamai maitintis, reguliariai judėti, atsisakyti įpročių, kurie galėtų pakenkti vaisiui. Tik prižiūrėdama save moteris galės jaustis rami dėl savo ir kūdikėlio sveikatos.
Kad svoris negąsdintų
Svorio prieaugis kelia baimę kiekvienai nėščiajai, tačiau jį atidžiai sekant, laikantis dietologo patarimų ir mankštinantis nepageidaujamų problemų turėtumėte išvengti. „Praktika rodo, kad dauguma nėščiųjų pirmus tris nėštumo mėnesius svorį numeta. Pagrindinės to priežastys – pykinimas, vėmimas ir dingęs apetitas. Sekantį trimestrą svoris auga palaipsniui – vidutiniškai po 50 gramų kasdien. Labiausiai gali išgąsdinti paskutinieji trys nėštumo mėnesiai, kai sparčiausiai formuojasi vaisiaus organizmas, o vidutinis prieaugis siekia 2-2,5 kilogramų per mėnesį, nors pasitaiko ir išimčių.
Svarbiausia – nebijoti svarstyklių, sekti vidutinį savaitės prieaugį ir registruoti mitybos racioną. Taip šeimos gydytojui bus lengviau patarti, kokių maisto produktų vengti, o kuriuos rinktis dažniau“, – pasakojo „Camelia“ vaistininkė Giedrė Ragėnienė.
Tačiau subalansuota mityba yra būtina. Patartina atsisakyti didelių porcijų, geriau valgyti 5-6 kartus, bet po nedaug. Nėštumo metu rekomenduojama atsisakyti greito ir kepto maisto, neapdorotų mėsos ir jūros produktų, gaminių iš nepasterizuoto pieno. Primename, alkoholis ir rūkymas – didžiausias tabu nėščiajai.
Svarbiausia – nebijoti svarstyklių, sekti vidutinį savaitės prieaugį ir registruoti mitybos racioną. Taip šeimos gydytojui bus lengviau patarti, kokių maisto produktų vengti, o kuriuos rinktis dažniau“, – pasakojo „Camelia“ vaistininkė Giedrė Ragėnienė.
Tačiau subalansuota mityba yra būtina. Patartina atsisakyti didelių porcijų, geriau valgyti 5-6 kartus, bet po nedaug. Nėštumo metu rekomenduojama atsisakyti greito ir kepto maisto, neapdorotų mėsos ir jūros produktų, gaminių iš nepasterizuoto pieno. Primename, alkoholis ir rūkymas – didžiausias tabu nėščiajai.
Nesiruoškite sporto varžyboms, bet judėkite
Tam, kad neišsivystytų kraujagyslių problemos, neskaudėtų stuburo ir visą nėštumą lydėtų gera savijauta sportuoti būtina. Specialistai rekomenduoja pasirinkti populiarias sporto rūšis nėščiosioms: mankštas vandenyje, „nėštukėms“ pritaikytą jogą arba lengvus pratimus sporto salėje, dažniausiai su kamuoliais. Dar vienas geras būdas sportuoti nėštumo metu – vaikščioti gryname ore.
„Šie pratimai ne tik padeda pasiruošti gimdymui, gerina moters savijautą, tačiau yra labai naudingi dar negimusiam kūdikiui. Svarbiausia – saikas ir tinkamo krūvio pasirinkimas. Nereikalaukite iš savęs daugiau, nei įstengiate, juk neketinate dalyvauti sporto varžybose“, – patarė vaistininkė-ekspertė G. Ragėnienė.
„Šie pratimai ne tik padeda pasiruošti gimdymui, gerina moters savijautą, tačiau yra labai naudingi dar negimusiam kūdikiui. Svarbiausia – saikas ir tinkamo krūvio pasirinkimas. Nereikalaukite iš savęs daugiau, nei įstengiate, juk neketinate dalyvauti sporto varžybose“, – patarė vaistininkė-ekspertė G. Ragėnienė.
Mylėkite save ir savo kūną
Būsimai mamytei ir jos vaikeliui reikalingi kone visi vitaminai, mineralai ir mikroelementai: kalcis, magnis, cinkas, geležis, vitaminai A, B, C, D, E. Juos galima įsisavinti su maistu, tačiau vartojant nepakankamai vitaminais praturtintų maisto produktų gali kilti sutrikimų.
„Jei nėra galimybės kasdien paragauti skirtingų patiekalų, siūlyčiau išbandyti maisto papildus. Lietuvoje yra daugybė subalansuotų maisto papildų nėščiosioms, todėl mamytės tikrai turi iš ko rinktis“, – pastebėjo „Camelia“ vaistininkė G. Ragėnienė.
Atminkite, kaip jaučiatės jūs, taip jaučiasi ir jūsų vaikelis. Tad nevenkite ir pasilepinti. Pasidarykite manikiūrą ir pedikiūrą, puoselėkite savo kūną, skirkite laiko veido priežiūros procedūroms. Jos ne tik pageriną sveikatą ir grožį, tačiau ir pakelia nuotaiką.
„Jei nėra galimybės kasdien paragauti skirtingų patiekalų, siūlyčiau išbandyti maisto papildus. Lietuvoje yra daugybė subalansuotų maisto papildų nėščiosioms, todėl mamytės tikrai turi iš ko rinktis“, – pastebėjo „Camelia“ vaistininkė G. Ragėnienė.
Atminkite, kaip jaučiatės jūs, taip jaučiasi ir jūsų vaikelis. Tad nevenkite ir pasilepinti. Pasidarykite manikiūrą ir pedikiūrą, puoselėkite savo kūną, skirkite laiko veido priežiūros procedūroms. Jos ne tik pageriną sveikatą ir grožį, tačiau ir pakelia nuotaiką.
Patarimai būsimoms mamytėms:
Kalcį įsisavinsite su pieno produktais, lapinėmis ir žaliomis daržovėmis, dribsniais
Reikiamą magnio kiekį gausite valgydamos riešutus, jūros gėrybes, grūdinius produktus
Mėsoje, kiaušiniuose ir jūros produktuose gausu cinko
Būtinos geležies yra mėsoje, kepenėlėse, kiaušiniuose, grikių kruopose, mėlynėse, žemuogėse
Kepenėlėse, piene, morkose, pomidoruose ir žaliose daržovėse gausu regėjimui naudingo vitamino A
Geriausiai žinomi B grupės vitaminai – B1, B2, B6, B12 bei folio rūgštis. B1 yra grūduose, sėklose, daržovėse, kiaulienoje; vitamino B2 gausu kalakutienoje, žuvyje, piene, špinatuose; B6 rekomenduojama įsisavinti kartu su mėsa, kiaušiniais, riešutais; rekomenduojamų folatų gausu kepenėlėse, grybuose, žaliose lapinėse daržovėse, juodoje duonoje, citrusiniuose vaisiuose, pupose, lęšiuose
Geriausiai vitaminą C įsisavinsite valgydamos daug vaisių ir daržovių
Vitaminas D organizme gaminasi būnant saulėje
Vitaminas E gaunamas vartojant augalinį aliejų, saulėgrąžų sėklas, švarius grūdus ir kuopas.
Reikiamą magnio kiekį gausite valgydamos riešutus, jūros gėrybes, grūdinius produktus
Mėsoje, kiaušiniuose ir jūros produktuose gausu cinko
Būtinos geležies yra mėsoje, kepenėlėse, kiaušiniuose, grikių kruopose, mėlynėse, žemuogėse
Kepenėlėse, piene, morkose, pomidoruose ir žaliose daržovėse gausu regėjimui naudingo vitamino A
Geriausiai žinomi B grupės vitaminai – B1, B2, B6, B12 bei folio rūgštis. B1 yra grūduose, sėklose, daržovėse, kiaulienoje; vitamino B2 gausu kalakutienoje, žuvyje, piene, špinatuose; B6 rekomenduojama įsisavinti kartu su mėsa, kiaušiniais, riešutais; rekomenduojamų folatų gausu kepenėlėse, grybuose, žaliose lapinėse daržovėse, juodoje duonoje, citrusiniuose vaisiuose, pupose, lęšiuose
Geriausiai vitaminą C įsisavinsite valgydamos daug vaisių ir daržovių
Vitaminas D organizme gaminasi būnant saulėje
Vitaminas E gaunamas vartojant augalinį aliejų, saulėgrąžų sėklas, švarius grūdus ir kuopas.
iMed