+1
-0
+1
Nosies gleivinės plovimo fiziologija

Nosies gleivinės priežiūra nuo seno susijusi su gydymu bei ligų profilaktika. Procedūra, kuri skaičiuoja tūkstančius metų, daugeliui Hatha Jogos propaguotojų yra kasdienis veiksmas, kuris veikia kaip apsivalymo ritualas, pagerina pasiruošimą meditacijai. Kitu atveju, 19 amžiaus pabaigoje britų medicinos žurnalas (BMJ) aprašo, jog nosis yra viena iš nešvariausių kūno sričių, bei nurodoma nosies plovimo reikšmė. Be abejo, tokie pareiškimai ne visuomet atitinka tikrovę kalbant šių dienų pažangios medicinos ir technologijų kontekste. Ar, praėjus daugeliui metų, šis požiūris pasikeitė? Kaip šiandien, remiantis mokslininkų išvadomis, fiziologija ir ligų išsivystymo žiniomis, galima būtų apibūdinti nosies gleivinės priežiūrą: ritualo forma, profilaktiniais tikslais ar įvairių nosies ir prienosinių ančių ligų gydyme? Kokia yra nauda? Ar tai nežalinga?

Kalbant apie nosies plovimą, reikia pradėti nuo fiziologijos. Trumpai tariant, kokių veiksmų besiimtume, reikia žinoti, kaip tai veikia anatomines struktūras ir jų fiziologiją. Nosies gleivinė sudaryta iš taip vadinamojo „kvėpuojamojo“ epitelio, kuris tęsiasi iki apatinių kvėpavimo takų. Todėl daugelis mokslinių tyrimų, atliktų nustatyti patologinius pokyčius apatiniuose kvėpavimo takuose, pritaikomi ir nosies gleivinės fiziologiniams pokyčiams. Gleivinę dengia sluoksnis, kuris sudarytas iš 2 dalių: paviršinio gleivių arba „Gel“ ir po juo esančiu periciliariniu arba seroziniu „Sol“ sluoksniu, kuriame yra apsauginių ir antibakterinių savybių turintys baltymai, peptidai bei makrofagai ir į kurį įsiterpia gleivinės paviršinio sluoksnio ląstelių mikroplaukeliai (cilia). Judant mikroplaukeliams, paviršinis gleivių sluoksnis stumiamas link nosiaryklės. Tai yra mukociliarinio klirenso apibūdinimas. Todėl įkvėptos mikrodalelės, alergenai, grybelių sporos, bakterijų ir virusų kolonijos nesusilaiko ir nesukelia uždegimo nosies ir nosiaryklės gleivinėje. Nustumtas gleivių „kilimas“ su patogenais patenka į skrandį, kur, rūgščių pagalba, neutralizuojami galimi ligų sukėlėjai. Tai yra pagrindinė nosies gleivinės – valomoji funkcija. Taip pat gleivinė sušildo ir sudrėkina įkvepiamą orą. Net ir uoslės funkcija priklauso nuo gleivinės drėgnumo ir gleivių struktūros. Pasikeitus mukociliarinio klirenso greičiui ir sutrikus mikroplaukelių judėjimui (pvz., sulėtėjus ar visai sustojus), sutrinka ir nosies gleivinės apsauginė funkcija. Kuomet tai pasireiškia ir kas tai gali sukelti? Pati dažniausia priežastis yra paprastas virusinės kilmės peršalimas. Kas vyksta jo metu nosies gleivinėje? Gleivinė, reaguodama į infekciją, padidina uždegiminių ląstelių aktyvumą, sekreciją. Virusas neigiamai veikia mukociliarinio klirenso greitį.

 Čia svarbus yra paviršinio gleivinės periciliarinio arba „Sol“ sluoksnio storis. Normoje jis yra 7 mikronai. Jei šis sluoksnis plonesnis – gleivinės ląstelių mikroplaukelių judesiai sulėtėja ir nesugeba išjudinti paviršinio „Gel“ sluoksnio, todėl susiformuoja didelės gleivių sankaupos su patogenais. Papildomai esančios bakterijų kolonijos naikina gleivinės paviršinių ląstelių mikroplaukelius, taip pat gamina fermentus, slopinančius mikroplaukelių (cilia) judėjimo greitį. Tai dar labiau mažina mukociliarinio klirenso greitį. O po virusinio uždegimo, mukociliarinis klirensas dar kurį laiką gali būti sutrikęs, maždaug 6-12 sav. Kaip tai pasireiškia žmogaus nusiskundimuose: susistovėjęs, varginantis nosies sekretas, užgulimo jausmas ir užsitęsusios slogos pojūtis. Štai šioje vietoje ir reikėtų paminėti nosies gleivinės plovimo įtaką mukociliarinio klirenso sutrikimui. Kuomet yra naudingas jūros vanduo? Jis, priklausomai nuo savo osmoziškumo (druskingumo), keičia periciliarinio arba „Sol“ sluoksnio storį. Ir todėl, padidindamas šį storį, pagerina mukociliarinio klirenso greitį, o tai reiškia – gleivinės išsivalymo fukciją (nesusilaiko patogenai, pagerėja kvėpavimo funkcija, sumažėja slogos pojūtis).

 Kokį (izotoninį ar hipertoninį) jūros vandens tirpalą naudoti?

Izotoninis jūros vandens tirpalas yra 0,9 proc. druskingumo, hipertoninis >0,9 proc. Jų savybės susijusios su jūros vandens druskingumu (stiprumu, išreikštu proc.) ir šis skirtumas apsprendžia atitinkamai koks efektas yra gaunamas skirtingų ligų panaudojimo atveju. Kuo druskingumo procentas yra didesnis, tuo daugiau galima tikėtis iš tirpalo osmosinio slėgio efekto. Šio slėgio dėka į druskingesnę terpę įtraukiamas mažesnės druskos koncentracijos (proc.) vandeninis tirpalas. Savos gamybos namų sąlygomis paruošto druskos tirpalo koncentracija gali būti netiksli, per stiprus tirpalas gali sukelti stiprų nosies gleivinės dirginimą, ar net pažeisti gleivinę. Hipertoninio jūros vandens tirpalo panaudojimas remiasi nosies gleivinės gleivinės fiziologija. Norint pagerinti mukociliarinį klirensą, reikia padidinti „Sol“ sluoksnį, kuriame galėtų aktyviai judėti mikroplaukeliai ir stumti gleives link nosiaryklės. Šią funkciją atlieka hipertoninis jūros vanduo, kuris, dėka osmosinio slėgio, iš izotoninės terpės nosies gleivinėje ištraukia vandens molekules, taip padidindamas „Sol“ sluoksnį. Todėl pagerėja mukociliarinis klirensas, o kartu ir sumažėja nosies gleivinės edema dėl perėjusių vandens molekulių iš gleivinės į nosies gleivių sluoksnį. Tai hipertoninio jūros vandens dekongestanto savybė – sumažėja nosies gleivinės paburkimas. Net naudojant vietinio ar sisteminio poveikio dekongestantų, tikslinga kartu nosies gleivinę plauti hipertoniniu jūros vandeniu. Taip galima būtų sumažinti nosies užgulimą efektyviau, neviršyti rekomenduojamo intranazalinio dekongestanto naudojimo laiko ir sumažinti medikamentinės slogos išsivystymui riziką. Izotoninis jūros vanduo tinka naudoti ir profilaktiniu tikslu, kadangi atlieka nosies gleivių, kuriose yra susikaupę alerginiai ir infekciniai agentai, išvalymo funkciją. Taip pat klinikinės studijos (Slapak et all.) nurodo izotoninio jūros vandens tirpalo naudą vaikų peršalimo ligų gydymui ir profilaktikai. Tyrime su ikimokyklinio ir ankstyvojo mokyklinio amžiaus vaikais buvo pastebėta ir įrodyta, jog šaltuoju metų periodu naudojant nosies gleivinės plovimą izotoniniu jūros druskos tirpalu, vaikų peršalimo ligos buvo retesnės, sumažėjo ligų atkryčių ir naudotų medikamentų kiekis palyginus su vaikais, kurie nosies gleivinės plovimui druskos tirpalo nenaudojo. O sergant alergine sloga, izotoninis jūros vandens tirpalas naudingas gleivinės praplovimui ir paruošimui prieš intranazalinių gliukokortikosteroidų panaudojimą. Įrodymais pagrįstos medicinos rekomendacijose atskirai yra nurodoma nosies gleivinės plovimo nauda sergant lėtinėmis nosies ir prienosinių ančių ligomis (EPOS 3).

Ar yra saugu plauti nosies gleivinę?

Yra įrodyta, jog farmacijos rinkoje esantys nei izotoninis (pvz., quixx/6373″>Quixx Soft), nei hipertoninis (pvz., 2,6% quixx/6373″>Quixx arba quixx/6373″>Quixx Extra su eukalipto aliejumi) jūros vandenys nėra žalingi. Taip pat tinka slogos gydymui vaikams, nėštumo, žindymo laikotarpiu, sergant hipertonine liga ar glaukoma. Tačiau intensyvus (stipria srove) ir nesaikingas sveikos nosies gleivinės plovimas, gali paveikti mukociliarinio klirenso greitį, išplauti apsauginį nosies gleivinės (gleivių ir periciliarinį) sluoksnį. Taip padidinant patogenų patekimą į kvėpavimo takų gleivinę ir visą organizmą. Čia daugiau reikšmės gali turėti skirtumai tarp įvairių rinkoje esančių jūros vandens tirpalų gamintojų: vieni jūros vandenys įpurškiami dozuotoje formoje, kitų – nepertraukiama srove. Dozuota ir dispersinė įpurškimo forma ypač tinkama hipertoniniam jūros vandeniui vaikams ir suaugusiems ūminės slogos metu, nes plačiau pasiskirsto ant paburkusios nosies gleivinės. Ypač kūdikiams ir mažiems vaikams labiau tinka dozuoto įpurškimo forma, kadangi tai švelnesnė įpurškimo forma, o tai neišgąsdina vaiko bei, daugeliu atveju, nesukelia diskomforto ir plovimo procedūros nėra vengiamos. Nepertraukiama srove gali būti rekomenduojama plauti nosies gleivinę suaugusiesiems po operacinio gydymo, nes čia reikia tvirtesnio „išplovimo“ efekto. Apibendrinant, galima teigti, jog teisingas nosies gleivinės plovimas atitinkamo druskingumo jūros vandens tirpalu yra gerai toleruojama ir efektyvi priemonė nosies ligomis sergančiųjų gydymui ir ligų profilaktikai.