+3
-1
+2

Po gimdymo, kai moters organizmas atsigauna ir intymūs santykiai tampa svarbia šeimyninio gyvenimo dalimi, moteris pradeda galvoti apie patikimą kontracepciją. Iškyla labai daug klausimų… Vienas iš labiausiai nerimą keliančių klausimų – ar galima gerti kontraceptines piliules žindančiai moteriai. Apie kontracepciją po gimdymo ir žindymo laikotarpiu kalbamės su gydytoja ginekologe Ingrida KRAVČENKIENE.

Kada moteris po gimdymo fiziologiškai vėl gali pradėti mylėtis?

Negalima vienareikšmiškai visoms moterims nustatyti vieno termino, kada po gimdymo atnaujinti lytinius santykius. Jei praėjus 4 savaitėms po gimdymo nebėra kraujingų išskyrų, – mylėtis galima. Kraujingos išskyros gali išnykti ir anksčiau, tai rodo, kad moters organizmas fiziologiškai pasiruošęs seksualiniams santykiams. Tačiau rekomenduotinas laikotarpis lytiniams santykiams atnaujinti – 4 savaitės po gimdymo. Žindančioms moterims organizmas atsinaujina lėčiau, gleivinė plonesnė, dėl hormonų pokyčių sutrinka lubrikacija. Žinoma, pirmiausia moteris turi atsižvelgti į savo norus: ar ji nori pati mylėtis, ar fiziniai ir psichiniai pokyčiai, įvykę jos organizme, leidžia jau grįžti prie ankstesnio intymaus gyvenimo.

Per kiek laiko sugyja tarpvietės kirpimo ar plyšimo siūlė? Ar visą tą laiką negalimi lytiniai santykiai?

Tarpvietės gijimo terminas taip pat individualus. Paprastai tarpvietę nustoja skaudėti užgijus žaizdoms. Jei tarpvietė ilgai lieka jautri, apie tai būtina pasakyti savo gydytojui. Žinoma, lytiniai santykiai tarpvietės gijimo laikotarpiu nerekomenduojami. Skausmui išnykus, tarpvietei visiškai sugijus, galima pradėti lytinius santykius.

Kokios yra pastojimo galimybės žindant kūdikį?

Pastojimo galimybes žindant lemia keletas veiksnių. Pirmiausia, atsiradus pirmosioms mėnesinėms po gimdymo, atsiranda ir nėštumo galimybė. Jei mėnesinių, nėra – ovuliacija nevyksta. Kiaušidžių veiklos slopinimas labai priklauso nuo žindymo dažnumo, jo pasiskirstymo dienos bei nakties metu, nuo žindymo trukmės, prolaktino kiekio. Tikimybė pastoti smarkiai sumažėja, jei pirmuosius tris mėnesius po gimdymo maitinama intensyviai (dažnas žindymas tiek dieną, tiek naktį).

Kokia rekomenduotina pertrauka tarp gimdymų?

Geriausia pertrauka tarp gimdymų, kai moters organizmas visapusiškai atsigauna. Jei moteris jaučia nuolatinį nuovargį ir yra išsekusi, ji nepastos. Rekomenduotina tarp gimdymų padaryti vienerių metų pertrauką. Žinoma, jei moters organizmas atsigavęs, moteris pastoti gali ir anksčiau.

Kokios apsisaugojimo priemonės rekomenduotinos iškart po gimdymo ir žindymo laikotarpiu?

Pirmiausia kontaktinės apsisaugojimo priemonės: tiek moteriški, tiek vyriški prezervatyvai, gimdos kaklelio gaubteliai, kremukai, žvakutės, kempinėlės, spiralės. Žinoma, pasirenkant apsisaugojimo priemones, svarbu, kiek lytinių santykių turi moteris per mėnesį. Jei lytiniai santykiai dažni, rekomenduotina pasitarti su gydytoju ginekologu dėl patikimesnės kontracepcijos. Šiuo atveju geriausia pasirinkti kontraceptines tabletes, kurios tinka iškart vartoti po gimdymo ir žindymo laikotarpiu vos atsiradus mėnesinėms. Paskirti kontraceptines tabletes gali tik gydytojas ginekologas, įvertinęs situaciją, įsitikinęs, kad moteris nėra vėl nėščia, jei nėra mėnesinių.

Ką galėtumėte pasakyti apie ne taip seniai atsiradusias mini kontraceptines piliules, kurių sudėtyje yra tik vienas hormonas? Kuo jos skiriasi nuo įprastinių kontraceptinių tablečių?

Viena iš apsisaugojimo nuo neplanuoto nėštumo galimybių po gimdymo ir žindančioms moterims yra naujos kartos kontraceptinės mini piliulės, kurių sudėtyje yra 75 mikrogramai dezogestrelio. Skirtingai nuo sudėtinių geriamųjų kontraceptikų, šių kontraceptinių tablečių sudėtyje nėra moteriškojo hormono estrogeno, tik progestogeno. Dezogestrelio tabletės patikimai (iki 99 proc.) slopina ovuliaciją, skirtingai nei ankstesnės kartos mini piliulės, kurios nuo pastojimo saugodavo pirmiausia tirštindamos gimdos kaklelio gleives. Šia savybe naujosios kartos mini piliulės prilygsta sudėtiniams kontraceptikams, todėl yra pranašesnes už ankstesnės kartos mini-piliules.
Žindančioms moterims jos puikiai tinka ir dėl to, kad visiškai neveikia pieno kokybės ir neslopina jo gamybos. Be to, tik nedidelė veikliosios medžiagos dalis patenka į motinos pieną, todėl nekelia jokio pavojaus kūdikio sveikatai. Naujosios dezogestrelio mini piliulės veikia daug ilgiau nei senosios kartos – jeigu tabletę išgerti pavėluojama ne daugiau kaip 12 val., pastojimo tikimybė dar nepadidėja.

Ar mini piliules galima ir toliau vartoti baigus žindyti, ar geriau pereiti prie įprastinių kontraceptinių tablečių?

Baigusios žindyti moterys paprastai grįžta prie įprastų kontracepcijos būdų, kurie jas tenkino iki nėštumo. Tačiau galima neskubėti, nes minėtosios kontraceptinės tabletės tinka ir krūtimi jau nemaitinančioms moterims. Patikima apsauga nuo neplanuoto nėštumo išlieka.

Ar nutraukus gerti mini piliules, galimybės pastoti skiriasi nei vartojus įprastines kontraceptines tabletes?

Galimybės pastoti vienodos. Nutraukus mini piliulių vartojimą, atsiradus mėnesinėms, – nusimato galimybė pastoti.

Kalbėjosi Inga MARKŪNAITĖ

 

"Sveikas žmogus" 2008 m. Nr. 12