Nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis.
Kuo turtingi vaisiai senovėje vadinami „Sibiro ananasais“? Daiva Kvedaraitė, Evaldas Geištoraitis:
Taip, sultingi, minkšti, kiek rūgštoki šaltalankiai senųjų Sibiro gyventojų buvo ir dabar tebevadinami „sibiriniais ananasais“. O šiaip šaltalankiai yra susiję su… arkliais. Beje, lotyniškai šaltalankis ir reiškia „žvilgantis arklys“.
Tai atėjo iš Graikijos, kur arkliai buvo gydomi jaunomis šaltalankių šakelėmis. Jie ėsdavo šaltalankių uogas, ir gyventojai netrukus pastebėjo, kad labai žvilga jų kailis.
Šaltalankių uogos – kaulavaisiai turi daug C, PP, B vitaminų, folio rūgšties, gliukozės, geležies, mangano. Vaisiai turi daug vitamino E (saugo odą nuo senėjimo, žalingo saulės spindulių ir laisvųjų radikalų poveikio), vitamino F (reguliuoja medžiagų apykaitą), vitamino A (gerina regos funkciją). Vitaminas P stabdo aterosklerozės vystymąsi, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą. Tiaminas po didelių fizinių ar emocinių krūvių atnaujina nervų sistemą. Oleino rūgštis plečia širdies, smegenų kraujagysles, intensyvina kraujo apytaką, mažina kraujo spaudimą. Serotoninas stiprina organizmo priešinimąsi infekcijoms, spartina kraujo krešėjimą, normalizuoja kraujospūdį. Vaisių išspaudos turi daug ląstelienos, todėl gerina virškinimą.
Šaltalankių vaisiai ir sultys yra patikima profilaktinė ir gydomoji priemonė nuo avitaminozės. Vaisai turi daug enzimų, kurie stiprina imuninę sistemą, tačiau reikėtų vengti šaltalankių pramoninio perdirbimo (centrifugavimo, separavimo, homogenizavimo ir aukštos temperatūros naudojimo), nes tai naikina jų unikalų poveikį.
Kada naudinga valgyti šaltalankių vaisių?
D. K: Jeigu yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, dažnai užkietėja viduriai, vargina širdies ligos, trūksta vitaminų, naudinga gerti šaltalankių išspaudų arbatą.
E. G: Šaltalankių uogų produktus patariama vartoti cheminės ir radiacinės terapijos metu (ar po jos), taip pat pavartojus antibiotikų. Šaltalankių vaisiai naudingi sergantiesiems diabetu, gyvenantiems aktyvų gyvenimą, sportuojantiems, pagyvenusiems žmonėms.
Šaltalankių uogos naudingos pavargusiai širdžiai. Tai profilaktinė priemonė siekiant išvengti insulto, infarkto. Jos padeda atnaujinti organizmo resursus po ligų, psichinių ir fizinių pervargimų, be to, didina vyrų lytinį aktyvumą.
Šaltalankius galima maišyti su medumi, cukrumi, fruktoze, – tuomet pagerėja jų skonis.
Gerai savijautai pakanka per dieną išgerti apie 50–100 ml šaltalankių sulčių.
Ką galima pasigaminti iš šaltalankių?
D. K., E. G: Šaltalankių šakelės ir lapai turi daug mineralinių medžiagų, iš jų galima paruošti vitamininę arbatą. Iš šaltalankių uogų gaminamos sultys, gėrimai, gira, uogienės, vynas, net brendis. Iš šaltalankių tyrės, kuri turi daug rūgšties, galima pasigaminti… saldainių. Beje, šaltalankių uogienė ar drebučiai (kaip ir bruknių uogienė) tinka prie mėsos, žuvies patiekalų. Tačiau šaltalankius reikėtų vartoti šviežius ar atšaldytus ir kuo mažiau juos perdirbti, nes tuomet sumažėja vitamino C, krenta produkto vertė.
Jau nuo seno yra žinomos ir šaltalankio aliejaus gydomosios savybės.
E.G: Iš šaltalankio yra gaminamas dviejų rūšių aliejus: vaisių ir luobų (1–3 proc.) ir sėklų (0,5 proc.). Apie jų vertę yra diskutuojama iki šiol. Pavyzdžiui, Rytų kraštai teigia, kad sėklų aliejus labiau tinkamas vartoti į vidų, o vaisių, luobų – daugiau kosmetikai. Lietuvoje šaltalankių sėklų aliejus neparduodamas, nes jis brangus dėl didesnio jame esančio vitamino E kiekio. Uogų aliejus tinka vartoti į vidų, kai vargina skrandžio ligos, avitaminozė. Natūralus šaltalankio aliejus skystina kraują, tad tinka vėžio ir kraujagyslių ligų prevencijai.
D. K: Šaltalankių aliejus labai tinkamas odos ligoms gydyti – nuo dermatitų, žaizdų, sutrūkinėjimų. Padeda gydant pragulas, iššutusias vietas; moterims atsiradus žaizdelių naudojami vidiniai gydomieji makšties tamponai su šaltalankiu.
Aliejus gali padėti vėžiu sergantiems žmonėms, nes saugo baltuosius kraujo kūnelius nuo radiacijos ir radioterapijos (švitinimo). Po chemoterapijos greičiau atsinaujina audinių ląstelės, gyja oda.
Šaltalankių uogų aliejus yra efektyvi priemonė odai gydyti nudegus pliaže ar buityje, nušalus, iššutus, nutrynus arba atsiradus mažų žaizdelių.
Jau 25 metus tyrinėjate, perdirbate šaltalankius. Sakykite, kaip pasigaminti šaltalankių aliejų namų sąlygomis?
E. G: Iš prinokusių šaltalankio uogelių išspauskite sultis. Perkoštas žieveles, grūdelius išdžiovinkite, sumalkite ir užpilkite saulėgrąžų aliejumi. Laikykite tamsioje vėsioje vietoje apie 1 mėnesį (norint pagreitinti gamybos procesą, reikėtų laikyti ne aukštesnėje nei + 60°C temperatūroje). Taip gaunamas aliejinis šaltalankių ekstraktas, kuriame išlieka visos veikliosios medžiagos.
Beje, Lietuvos ūkininkai augina ekologiškus šaltalankius, iš jų šalto spaudimo būdu gamina šaltalankių uogų aliejų, kurį pakuoja į kapsules.
Šaltalankis plačiai naudojamas ir kosmetikos pramonėje. Ar tikrai stiprėja plaukai, gerėja odos spalva?
D. K: Galite juoktis arba ne, bet senovės graikai ir romėnai šaltalankius vartojo nuo… plikimo. Paslaptis yra ta, kad oranžinės spalvos uogose yra maistingųjų medžiagos, kurios reikalingos plaukams ir odai. Pavyzdžiui, geležis suteikia plaukams „antrą kvėpavimą“, stiprina jų šaknis; varis ir manganas suteikia plaukams ir odai gražią spalvą, elastingumą. Šaltalankių aliejus įeina į daugelio kremų, losjonų, serumų, aromaterapinių preparatų sudėtį. Ypač ramina sudirgusią, išbertą, linkusią rausti odą.
Galite iš šaltalankio uogų pasigaminti košelę ir ja patepti veidą – oda gaus vitaminų, atjaunės, pagerės jos spalva.
Gal pasakytumėte grožio kaukės receptą, kurį galima būtų pasigaminti namuose?
D.K: Sutrinkite prinokusias šaltalankių uogas, pridėkite šaukštelį aliejaus ar grietinės ir tyrele ištepkite veidą, kaklą, dekoltė sritį. Ramiai pagulėkite apie 15 min. Po to nuplaukite vėsiu vandeniu. Šis natūralių produktų mišinys ne tik mažina raukšles, nuramina pleiskanojančią sausą odą, bet padeda, kai trūkinėja lūpų ar ausų spenelių kampučiai.
Lietuvos šaltalankių augintojų asociacija dovanoja jums keletą receptų vasaros atgaivai: Gaivinantys šaltalankių putėsiai
0,5 stiklinės šaltalankio uogų
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė vandens
1 valg. šaukštas želatinos
100 g plaktos grietinėlės (35 proc. riebumo)
100 g uogų (mėlynių, aviečių, spanguolių ir pan.)
20 g šokolado
Šaltalankio uogas sutrinkite, į jas įpilkite vandenį, išbrinkintą želatiną, cukrų ir viską gerai išmaišykite, o po to atvėsinkite iki 20–30 laipsnių. Plakite mikseriu, kol susidarys standžios putos. Putėsius sudėkite į aukštas taures, papuoškite uogomis. Atšaldykite. Prieš patiekiant papuošiama tarkuotu šokoladu, figūriniu vafliu ar citrinos griežinėliu.
Šaltalankių arbata
200 g šaltalankių
2 šaukštai medaus
1 šaukštas žaliosios arbatos
0,5 l vandens
Vandenį iš lėto užvirkite iki 60–70 laipsnių ir juo užplikykite žalią arbatą. Po 5 minučių įdėkite susmukintas plakikliu šaltalankių uogas ir medų. Prakošę per sietelį ir gausite gaivinamąjį, aromatingą gėrimą.
Šaltalankių uogienė su graikiniais riešutais
1 kg šaltalankių uogų
200 g graikinių riešutų
1,5 kg cukraus
2 stiklinės vandens
Susmulkinkite graikinių riešutų branduolius ir 20 min. virkite cukraus sirupe. Po to, įdėkite šaltalankius ir dar pavirkite 20 min. Kiek pravėsus supilkite į stiklainėlius.
Šaltalankių suflė
6 kiaušinių baltymai
1 stiklinė cukraus
2 stiklinės šviežių šaltalankių
1 šaukštas sviesto
1 šaukštas cukraus pudros
Perrinkite uogas, nuplaukite ir sutrinkite. Suberkite į masę cukrų ir virkite, kol sutirštės. Po to (dar neatvėsus) sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus. Patepkite kepimo formą sviestu, sudėkite masę ir iškepkite orkaitėje. Kai iškeps, apibarstykite cukraus pudra
Šaltalankių želė
1 l šaltalankio sulčių
600 g cukraus
Į išspaustas šaltalankių sultis sudėkite cukrų ir nuolat maišydami virkite ant mažos ugnies, kol pradės tirštėti. Atvėsus supilkite želė į paruoštas formeles.