+2
-0
+2
Padidėjusi prostata =  rizika susirgti šlapimo pūslės uždegimu?

Nemaža dalis vyresnio amžiaus vyrų žino, kiek daug nepatogumų gali kelti prostata. Tai dėl jos sulaukus garbingo amžiaus kyla tiek daug vyriškų sveikatos sutrikimų: šlapimo nelaikymas, prostatos išvešėjimas…Atrodo, prostata gerokai ima reguliuoti vyro gyvenimą. Tad yra būtina skirti jai dėmesio, stebėti, ar ji nekinta – nedidėja. Prostatos stebėjimas – tai vienas iš būdų, kuris gali sumažinti riziką susirgti šlapimo pūslės uždegimu.

Kasdienybės dialogai ir ne itin malonūs atradimai

Vėlyvą šeštadienio rytą jie ne tik ramiai gėrė kavą, bet ir kalbėjo tema, kuri seniai nedavė ramybės jo žmonai:

  • Klausyk, kodėl tu naktimis taip dažnai eini į tualetą?, – klausė žmona savo vyro.
  • Nežinau, aš ne tik naktimis, bet ir dienos metu dažnai einu…Man tai normalu.
  • O man tai ne, – pasakė žmona, kuri per naktinius vyro vaikščiojimus į tualetą, negalėjo ramiai miegoti. Toks vyro įprotis ne tik kad kenkė jos gyvenimo kokybei (miegui), bet ir labai ją neramino.
  • Klausyk, o gal nueik ryt pas gydytoją?
  • Ne, nenoriu, neisiu.
  • Na, bet reikia…

Tokių dialogų kaip šis – daugybė. Ir visi jie apie tai, jog labai dažnai vyrai nepripažįsta, jog juos vargina dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), ne visiško šlapimo pūslės išsituštinimo pojūtis. Tik tuomet, kai problema tampa itin opia – šlapimo sutrikimai ima tapti nevaldomi, nuolatiniai, vyras eina pas gydytoją. Pradinėje stadijoje dažnai moteris būna ta iniciatorė, kuri paskatina vyrą kuo greičiau kreiptis pas gydytoją. Tačiau kiekvienas vyras turėtų žinoti, jog kuomet juos pradeda varginti dažnas šlapinimasis, o be viso to dar ir atsirado ne visiško šlapimo pūslės išsituštinimo pojūtis, tuomet verta rimtai sunerimti, nes visi šie simptomai – tai padidėjusios prostatos padariniai. Dėl ko gi kalta ta prostata? Pasirodo, padidėjusi prostata užima dalį šlapimo pūslės, užspaudžia šlaplės kanalą, todėl šlapimas išteka prasčiau, gali užsistovėti. Ir nors tokius simptomus dažniausiai pajaučia vyresnio amžiaus vyrai, kuriems prostata ima vešėti, visgi, neretai pasitaiko ir jaunų vyrų, kurie skundžiasi šlapimo sutrikimais.

Ką daryti vyrui, kuris suprato, jog jo prostata padidėjusi?

Pacientui, kuris pajautė padidėjusios prostatos simptomus, rekomenduojama atlikti prostatos specifinio antigeno testą, kuris yra būtinas, norint paskirti tinkamą gydymą.  Jeigu paaiškėja, jog pacientą vargina gerybinė prostatos hiperplazija (GPH), urologas gali rekomenduoti šlapimo nutekėjimą lengvinančius preparatus. Nereikėtų bijoti pradėti gydymo tokiais preparatais, mat jie – augalinės kilmės ir nedaro žalos žmogaus organizmui.

Augalinis vaistas, kuris skirtas padidėjusiai prostatai gydyti

Varginantys padidėjusios prostatos simptomai – dažnas šlapinimasis, ne visiško šlapimo pūslės išsituštinimo pojūtis – turėtų palengvėti pradėjus vartoti augalinės kilmės preparatą „Prostamol uno“. Vaisto sudėtyje yra sabalpalmių vaisių ekstraktas, kuris mažina šlapimo pūslės spaudimą, stiprina šlapimo srovę ir apsaugo nuo tolesnio priešlaikinės liaukos audinio išvešėjimo. Be to, kiekvienas vyras turėtų žinoti, jog negydoma GPH gali padidinti riziką susirgti šlapimo pūslės uždegimu.

Vyrų šlapimo pūslės uždegimas

Skausmas – tai bene vienas iš pirmųjų simptomų, kuris rodo, jog vyrą vargina šlapimo pūslės uždegimas. Jis gali būti ūmus arba lėtinis. Ir nors šlapimo pūslės uždegimą dažniausiai sukelia bakterijos, grybeliai ar virusai, tačiau prostatos padidėjimas taip pat kelia rizikos juo susirgti. Ne veltui yra sakoma, jog prostata – tai antroji vyro širdis. Taigi, nepamirškime ja rūpintis lygiai taip pat, kaip ir savo pirmąja širdimi.

L.Rimgailė