Mano tėčiui 49-eri metai. Pradėjo tirpti, drebėti viena ranka. Ar tai gali būti Parkinsono liga? Tėtis vengia medikų. Ar svarbu šią ligą nustatyti ir pradėti gydyti ankstyvos stadijos?
V.I.

Atsako specialistas
Abromiškių reabilitacijos ligoninės gydytojas neurologas
Mindaugas Šocas:


Parkinsono ligą ir antrinį parkinsonizmą diagnozuoja, gydymą (medikamentinį, nemedikamentinį, chirurginį) skiria ir koreguoja gydytojas neurologas, o pacientus prižiūri ir stebi šeimos gydytojas. Gydymo tikslas – kiek įmanoma sumažinti drebulį, raumenų sąstingį ir kt. varginančius simptomus.
Labai dažnai, kaip ir laiško autorės šeimoje, juos pirmiausia pastebi artimieji. Patiems sergantiesiems atpažinti ir pripažinti judėjimo ar kitus pokyčius būna keblu. Liga pažeidžia ne tik su judėjimu susijusias funkcijas, bet ir nuotaiką, gyvenseną. Bet pirmiausiai sutrinka ar pasikeičia judesiai: žmogus gali tapti lėtesnis, dažniausiai viena kūno pusė – ne visuomet tai ryšku – tampa silpnesnė, virpa. Dėl silpnumo ir sąstingio gali būti klaidingai įtartas smegenų insultas, būta atvejų, kai skirtas gydymas nuo insulto. Protinį darbą dirbantieji, jei formuojasi dešiniosios pusės simptomai, pastebi rašysenos pasikeitimą. Kinta ir veido išraiška, atrodo, jog žmogus darosi abejingas, beje, iš pradžių pokyčiai ryškesni vienoje veido pusėje, po to – ir antroje. Kalba taip pat pamažu kinta, vėliau sutrinka rijimas.

Pradėti gydymą medikamentais kuo anksčiau nėra itin svarbu, o neretai net geriau neskubėti vartoti pačių stipriausių vaistų. Juos skyrus vėlesnės stadijos metu, įmanoma ilgiau veiksmingai kontroliuoti ligą. Medikamentų pasirinkimas didelis, ligos pradžioje gydoma nedidelėmis dozėmis, silpnesnio poveikio vaistais.
Šiuo metu yra medikamentų, kurie yra tinkamesni ligos pradžioje, ypač jaunesniems, taip pat ir stipresnio poveikio, skiriamų vėliau.

Gyvensenos keitimo rekomendacijų sergantiesiems Parkinsono liga ypatingų nėra. Liga nemažina protinių žmogaus gebėjimų. Tačiau sergant ir ligai progresuojant reikia tinkamo fizinio aktyvumo, specialios mankštos ir pratimų veido raumenims lavinti ir ligos simptomams maskuoti. Specifinių įrodymais pagrįstų mitybos rekomendacijų nėra. Nerekomenduojamas alkoholis, tačiau, jeigu žmogus anksčiau mielai karštą dieną išgerdavo stiklinę alaus, tai gali ir susirgęs. Naudojant vaistų reikia laikytis bendrųjų principų, o vėlesnių ligos stadijų metu, kai naudojami stipriausiai veikiantys levadopos preparatai, reikia žinoti: dėl specifinio poveikio ir pasisavinimo ypatumų šie vaistai nevartojami kartu (vieno valgymo metu) su baltyminiu maistu. Mėsa, žuvis, pienas ir kai kurie kiti produktai silpnina levadopos preparatų veikimą, tad, kaip vartoti šių vaistų ir baltyminių produktų, pacientas turi aptarti su savo gydytoju.

Lietuvos sveikata