Ne vienas mūsų judame mažai, valgome kaloringą maistą, o žiemą ypač. Natūralu, kad dėl netinkamo gyvenimo būdo mūsų organizmo kraujagyslių sienelės susilpnėja, aplimpa druskomis, cholesterolio apnašomis. Pavasaris, pasak gydytojų, pats palankiausias metas sustiprinti ir išvalyti kraujagysles.
Tam nereikia itin didelių pastangų: pakanka valgyti kuo daugiau produktų, kuriuose yra vitamino P (rutino) ir vitamino C.
Vitamino P yra paprikose, grikiuose, kopūstuose, lapinėse salotose, pomidoruose, vynuogėse. Vitamino C – citrusiniuose vaisiuose, šermukšniuose, šaltalankiuose,
paprikose, petražolėse, svogūnų laiškuose, kopūstuose.
Pasigaminkite patys:
– Nuskinkite pusę kilogramo seno alijošiaus lapų, savaitę palaikykite šaldytuve, tuomet juos sumalkite. Kartu sumalkite 3 dideles citrinas ir 1 galvutę česnako. Į gautą tyrę įmaišykite 400 g medaus. Mišinio gerkite po 1 šaukštą rytais, pusvalandį prieš pusryčius.
– Į stiklainį suberkite 2 stiklines krapų sėklų ir 2 šaukštus susmulkintų valerijonų šaknų. Mišinį užpilkite 1 litru verdančio vandens, šiltai apriškite ir palikite tamsioje vietoje parą nusistovėti, tada į mišinį įmaišykite 2 stiklines medaus. Gerkite po 1 šaukštą 3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.
– Sumalkite po 1 kilogramą salierų ir petražolių šaknų bei 2 citrinas. Į tyrę įmaišykite 1 stiklinę medaus. Mišinį laikykite šaldytuve. Vartokite rytais prieš valgį po 2-3 valgomuosius šaukštus.
– Kraujagysles gerai valo ir toks mišinys: 1 kilogramą sutarkuotų arba sumaltų salierų šaknų sumaišykite su 1 stikline medaus ir įpilkite 1 šaukštą degtinės. Vartokite šio mišinio po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.
Lietuvos sveikata