Atėjus pavasariui, organizmas šaukte šaukia, jog
vitaminų atsargos per žiemą išseko ir jas reikia papildyti. Tai parodo
sausėjanti oda, lūžinėjantys plaukų galiukai, susilpnėjusi imuninė
sistema, bei kiti požymiai, dėl kurių galime jausti diskomfortą. Todėl
Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai primena
gyventojams, jog, esant galimybei, reikėtų rinktis šviežias daržoves ir
vaisius, taip pat praturtinti savo mitybą žuvies produktais ir kt.
Pilnavertė mityba, kurios metu gaunama pakankamai vitaminų,
makroelementų, mikroelementų ir kitų organizmui reikalingų medžiagų,
suteiks jums ne tik stabilią emocinę, fizinę būklę, bet ir žavią
išvaizdą.
VITAMINAS A:
Padeda akies tinklainei skirti
šviesą, tamsą ir spalvą, būtinas normaliam kaulų ir dantų formavimuisi,
normaliam augimui, dalyvauja nervų sistemos ir dauginimosi funkcijose.
ŠALTINIAI.
Žuvų taukai, sviestas, kiaušinio trynys, menkės arba jautienos kepenys,
pieno produktai, o beta karotinas (iš kurio gaminasi vitaminas A) –
morkos, moliūgai, pomidorai, kopūstai, špinatai, brokoliai.
VITAMINO
STOKA. Šviesos baimė, pablogėjęs regėjimas prieblandoje (vištakumas),
apetito stoka, nuovargis, sutrikusi skrandžio bei kepenų veikla, sausa
ir pleiskanota oda, lūžinėjantys nagai, plaukų slinkimas.
VITAMINAS D:
Reguliuoja mineralinių medžiagų, kalcio ir fosforo,
teikiančių tvirtumo kaulams ir dantims, apykaitą, gerina kalcio ir
magnio pasisavinimą, saugo nuo osteoporozės.
ŠALTINIAI. Žuvų taukai,
ikrai, sviestas, sūris, mėsa, kiaušinio trynys, menkės kepenys, lašiša,
pienas. Žmogaus organizme jis susidaro veikiant saulės spinduliams.
VITAMINO STOKA. Rachitas, sutrinkęs dantų augimas, dėmės dantų emalėje, susilpnėję raumenys, sumažėjęs atsparumas infekcijoms.
VITAMINAS E:
Tai antioksidantas, saugantis
riebalus, vitaminus, fermentus nuo „laisvųjų radikalų” žalingo poveikio.
Stiprina organizmo imunitetą, padeda viršutiniam odos sluoksniui
išlaikyti drėgmę.
ŠALTINIAI. Aliejai, grūdai, žirniai, grikių kruopos, kukurūzai, kiaušinio trynys, pieno produktai, mėsa, menkės kepenys.
VITAMINO STOKA. Sutrikusi nervų sistema, virškinimas. Vyrams sumažėjęs lytinis potraukis ir sulėtėjęs spermatozoidų judrumas.
VITAMINAS K:
Palaiko normalų kraujo krešėjimą,
skatina raumenų veiklą, regeneracijos procesus organizme, didina
organizmo atsparumą infekcijoms, skatina žaizdų gijimą.
ŠALTINIAI.
Špinatai, pomidorai, šermukšnio uogos, kopūstai, salotų lapai,
žirneliai, morkos, žemuogės, bulvės. Šį vitaminą gamina ir žarnyno
bakterijos.
VITAMINO STOKA. Pasunkėjęs kraujo krešėjimas, dantenų kraujavimas.
VITAMINAS B:
Dalyvauja perduodant nervinį impulsą
raumenims, medžiagų apykaitos procesuose, padeda atstatyti nervų
sistemą po didelio krūvio, svarbus ląstelių dauginimuisi.
ŠALTINIAI.
Randamas beveik visuose maisto produktuose. Pagrindinis šaltinis – grūdų
produktai, lapinės daržovės, ankštinės kultūros, riešutai. Taip pat
kepenys, inkstai, mėsa, pienas.
VITAMINO STOKA. Nuovargis, sutrikęs
virškinimas, apetito stoka, galvos skausmai. Vitamino gali trūkti dėl
fizinio pervargimo, alkoholizmo ar lėtinių žarnyno bei kepenų ligų.
VITAMINAS PP:
Įeina į sudėtį daugelio fermentų,
dalyvaujančių energijos gamybos ir kaupimo procesuose. Jis padeda
funkcionuoti nervų sistemai, virškinimo traktui, veikia kraujo apytaką.
ŠALTINIAI.
Vitamino PP yra daugelyje maisto produktų, ypač liesoje mėsoje,
kepenyse, žuvies produktuose, žirniuose, pupose, grikių kruopose,
rupioje duonoje, riešutuose.
VITAMINO STOKA. Apetito stoka,
pykinimas, sutrinkęs miegas, atmintis, galvos skausmas, depresija.
Retais atvejais pelagra, nors Lietuvoje ši liga pasitaiko itin retai.
FOLIO RŪGŠTIS:
Svarbi baltymų apykaitai, dalyvauja
ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose. Kartu su vitaminu B12
ji užkerta kelią anemijai. Folio rūgštis būtina nėščioms moterims.
ŠALTINIAI.
Folio rūgšties yra petražolėse, špinatuose, salotų lapuose ir kt. Jo
randama kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, motinos ir karvės piene,
alaus mielėse.
VITAMINO STOKA. Viduriavimas, burnos, stemplės, skrandžio ir žarnų gleivinės uždegimai.
VITAMINAS C:
Daugelį biologinių medžiagų saugo nuo
ardomojo deguonies poveikio, stiprina organizmo imunitetą,
kraujagysles, skatina žaizdų gijimą, padeda pasisavinti geležį.
ŠALTINIAI.
Erškėtuogės, šaltalankio uogos, juodieji serbentai, saldieji pipirai,
rauginti kopūstai. Kiek mažesnis kiekis: švieži kopūstai, citrusiniai
vaisiai, braškės, agrastai, pomidorai, bulvės, kepenys. Lietuvos
gyventojams pagrindinis vitamino C šaltinis yra bulvės.
VITAMINO STOKA. Susilpnėjęs imunitetas, jautresnė gleivinė, sutrikęs miegas, depresija.