"Mano vaikas visą dieną būna lauke, žaidžia su kitais smėlyje, o kai
prasidėjo uogos, neišlipa iš lysvės. Bet jis nenustoja viduriuoti. Ką turiu
daryti? Juk negaliu jo laikyti uždaryto namuose?"
(L.)
Vilniaus Šeškinės poliklinikos vaikų ligų gydytoja Dalia Adomaitienė:
Daugelio užkrečiamųjų ligų galima išvengti tiesiog plaunant rankas. Tai
paprastas ir nenaujas būdas, apie kurį kalbėjo ir mūsų tėvai, bet per skubėjimą
ne tik patys atpratome tai daryti, bet ir pamirštame apie jį priminti savo
vaikams.
Verta prisiminti:
dažnai plaunant rankas, nuplaunami mikroorganizmai, kurie pakliuvo ant rankų nuo
kitų žmonių, užterštų aplinkos daiktų, gyvūnų ar jų išskyrų.
Ar žinote, kad:
jei reguliariai neplausite rankų, surinksite mikroorganizmus iš aplinkos, ir
liesdami akis, nosį, burną padėsite infekcijai patekti į organizmą.
neplaudami rankų galite išplatinti mikroorganizmus kitiems bei užteršdami
daiktus, kuriuos liečia kiti.
Populiariausios "nešvarių rankų" ligos:
Šigeliozė arba dizenterija
užkratas išsiskiria kartu su išmatomis viduriuojant arba vemiant ir patenka ant
ligonio ar bakterijų nešiotojo rankų. Jei nesilaikoma elementarios higienos,
galima užteršti aplinkos daiktus, maisto produktus, vandenį. Ypač pavojinga, kai
dizenterijos sukėlėjas patenka į tuos maisto produktus, kuriuose gali
intensyviai daugintis (pieną ir jo produktus, patiekalus, kurie valgomi nevirti
ar nekepti).
Dizenterijos sukėlėjai aplinkoje būna gyvybingi ilgai:
ant daržovių išsilaiko 6-17 parų,
ant uogų – 2-6 paras,
vandentiekio vandenyje iki 27 parų,
o šulinyje ar atvirame vandens telkinyje – iki pusantro mėnesio.
Dizenterija dažniau serga vaikai iki trejų metų, nes jų organizmas tokioms
ligoms imlesnis. Apsirgus krečia šaltis, pykina, pakyla aukšta temperatūra,
raižo pilvą, gausiai viduriuojama.
Stafilokokai
patekę ant odos ir maisto mažiems vaikams gali sukelti ypač sunkų apsinuodijimą,
o nešvariomis rankomis apčiupinėti produktai dažnai gali sukelti ligą ir
aplinkiniams. Stafilokokai, daugindamiesi maisto produktuose, gamina toksiną,
kuris nesunaikinamas net ir produktą kepant ar verdant. Liga prasideda greitai –
praėjus 2-4 val. po užsikrėtimo.
Helmintozės (askaridozė, enterobiozė, toksokarozė)
kita grupė ligų, kuriomis galima susirgti nesilaikant elementariausių higienos
reikalavimų. Šiomis ligomis apsergama, kai į organizmą patenka kirminų
kiaušinėliai ar lervos, kurie toliau vystosi, bręsta, o suaugę kirminai deda
kiaušinius ir maitinasi savo šeimininko, kuriame jie parazituoja, sąskaita.
Helmintai į žmogaus organizmą gali pakliūti per dirvožemiu užterštas rankas,
neplautas daržoves, vaisius, uogas (braškes, žemuoges, mėlynes, spanguoles),
užterštą vandenį.
Daugelio žarnyno infekcijų efektyviausia profilaktikos priemonė – švarios
rankos. Reikėtų jas plauti kuo dažniau, nes mikroorganizmų neįmanoma pamatyti,
negalima užuosti.
Plauti rankas svarbu:
prieš gaminant maistą ir po to,
prieš valgį,
po tualeto,
pabendravus su gyvūnais,
po kelionės visuomeniniu transportu, palietus pinigus,
kai namuose yra sergančiųjų asmenų,
bet kokiu atveju tik parėjus namo iš lauko.