Po romantiškos nakties – stresas dėl neplanuoto nėštumo

Tai, kad labiausiai sekso metu žmonės atsipalaiduoja liepos ir rugpjūčio mėnesiais, lemia atostogų nuotaika ir atokvėpis nuo darbų. Daramo universiteto atlikta apklausa rodo, kad po atsitiktinių lytinių santykių 80 proc. vyrų tuo džiaugėsi, juto pasitenkinimą ir išaugusį pasitikėjimą savimi. Tačiau tą patį jautė vos pusė apklaustų moterų, o likusią pusę kamavo kaltė, gėda, stresas ir net pasibjaurėjimas savimi.

 

Vadovaujasi mitais

 

Kad ilgalaikės kontracepcijos klausimas dažnai atidėliojamas ateičiai, rodo ir „BENU vaistinės“ statistika: šiemet sausio–gegužės mėnesiais skubiosios kontracepcijos priemonių parduota 7,9 proc. daugiau, nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.  

 

Priežastys, dėl kurių dalis moterų nevartoja ilgalaikių kontraceptinių priemonių, dažniausiai susijusios su įvairiausiais mitais ir medicininių žinių trūkumu. Pavyzdžiui, jos mano, kad hormonines kontraceptines tabletes pamirš išgerti, o įvairios spiralės ir žiedai yra svetimkūniai, kurie trukdys lytiniams santykiams. Kitas mitas yra tai, kad neva kontraceptikai sukelia nevaisingumą, vartojant juos auga svoris, kad gimdos spiralė netinka negimdžiusioms moterims, o nutrauktas lytinis aktas yra efektyvus ir saugus kontracepcijos būdas.

 

Vaistininkės Ingos Norkienės pastebėjimu, dalis porų, atsisakančių vartoti hormoninius preparatus ir barjerines priemones, pasirenka saugotis „natūraliuoju būdu“ – skaičiuojant vaisingas ir nevaisingas ciklo dienas, nors šis būdas – pats nepatikimiausias.

 

„Natūralūs būdai nieko nekainuoja, bet ir nesuteikia jokių garantijų. Sunku kaskart tiksliai žinoti, kurią dieną įvyks ovuliacija, nes ji vyksta nebūtinai 14 ciklo parą. Spermatozoidas, pakliuvęs į moters lytinius takus, kiaušinėlį apvaisinti gali per penkias paras“, – atkreipia dėmesį vaistininkė.

 

Svarbus laikas

 

Vis dėlto jeigu nesaugūs lytiniai santykiai įvyko, o gandrų moteris kol kas nelaukia, skubiosios kontracepcijos tabletę, pasak I. Norkienės, reikėtų išgerti kuo anksčiau: „Kuo laikas po nesaugių santykių trumpesnis, tuo ji efektyvesnė. Geriausia tabletę suvartoti per 12 val. po santykių, vėliausiai – per 72 val.“, – pataria ji.

 

Pasak BENU vaistininkės, reikėtų žinoti, kad šių tablečių veiksmingumą gali mažinti kiti vartojami vaistai, pavyzdžiui, vaistai grybelių sukeltoms ligoms gydyti (grizeofulvinas) ar preparatai, kurių sudėtyje yra paprastosios jonažolės. Gali būti, kad dėl kitų, šiuo metu vartojamų ar prieš kelias savaites vartotų vaistų, ar turimų ligų (pvz., kepenų sutrikimų) reikės rinktis alternatyvų skubios kontracepcijos metodą – vario turinčią gimdos spiralę. Šią procedūrą atlieka gydytojas ginekologas. Ją reikia suplanuoti per 5 dienas po nesaugių lytinių santykių.

 

Populiariausios – ne pačios efektyviausios

 

Ginekologo Tomo Lūžos teigimu, šiuo metu Lietuvoje populiariausia apsauga yra prezervatyvai ir kontraceptinės tabletės. Tiesa, abi šios priemonės nėra pačios efektyviausios.

 

„Kontracepcijos patikimumas priklauso ne tik nuo konkrečios priemonės sudėties, bet ir nuo jos vartotojo. Saugesnėmis laikomos tos, kurių nereikia kasdien vartoti, keisti ar naudoti per kiekvieną lytinį aktą“, – aiškina ginekologas.

 

Pasak jo, vienos patikimiausių ir efektyviausių kontraceptinių priemonių šiuo metu yra gimdos spiralė ir kontraceptiniai implantai, veikiantys 3–5 m. Patogesni nei tabletės yra kontraceptinis makšties žiedas, kurį keisti reikia tik kartą per mėnesį, arba pleistras, keičiamas kas tris savaites darant savaitės pertraukas.

 

Mažiau patikimos priemonės, T. Lūžos nuomone, yra kasdien vartojamos kontraceptinės tabletės, vienkartiniai prezervatyvai ir vietinio veikimo (arba spermicidinės) priemonės. Pastarosios dėl silpno poveikio laikomos pačiomis nepatikimiausiomis, jų nerekomenduojama naudoti kartu su prezervatyvu.

 

„Moterims, naudojančioms spermicidines priemones, padidėja šlapimo takų bei makšties infekcijų rizika, šios priemonės neapsaugo nuo lytiškai plintančių infekcijų, o dėl makšties sudirginimo padidėja tikimybė užsikrėsti ŽIV“, – sako ginekologas.

 

Patikimumas – ne visuomet prioritetas

 

  1. Lūža pastebi, kad nors gimdos spiralės, kaip ir implantai, yra labai efektyvūs, kai kurioms moterims šios priemonės nepriimtinos dėl to, kad jų negali įsidėti pačios, tam būtina medikų pagalba ir medicininė intervencija. Kontraceptinės tabletės netinka toms moterims, kurios nuolat užmiršta jas išgerti. Ši priemonė taip pat nerekomenduojama vyresnio amžiaus moterims, sergančioms kepenų, širdies ir kraujagyslių ligomis, turinčioms problemų su venomis ir kraujo krešėjimu. Net ir prezervatyvai, pavyzdžiui, dėl alergijos lateksui, tinka ne visiems.

 

Ginekologo įsitikinimu, ieškant abiem partneriams tinkamiausios priemonės svarbu rasti kompromisą. Jo neradus, kartais poros atsigręžia į radikalias alternatyvas – pasirenkamas skubiosios kontracepcijos kelias.

 

Tai, ginekologo teigimu, didelis nesusipratimas, nes jas reikėtų vartoti, kai nėra jokio kito pasirinkimo. „Viena vertus, kuo dažniau šių piliulių geri, tuo labiau mažėja jų efektyvumas. Kita vertus, vienoje skubiosios kontracepcijos piliulėje telpa beveik visas įprastų kontraceptinių tablečių kursas. Dėl tokių didelių ir staigių hormonų šuolių neretai sutrinka visas moters hormoninis fonas, mėnesinių ciklas“, – galimą šalutinį poveikį aiškina gydytojas.

 

Todėl siekiant kokybiško lytinio gyvenimo ir sėkmingo šeimos planavimo svarbu tobulinti lytinio švietimo sistemą, naikinti mitus ir skatinti atsakingą požiūrį į savo sveikatą bei naują gyvybę.