+5
-0
+5
Pyplių lauko tenisas. Specialistų patarimai.

4-5 metų vaikas aktyviai domisi pasauliu, užduoda šimtus klausimų per dieną. Papasakokit jam apie lauko tenisą, nuveskite į kortus. Ir jei jo rankutės siekia raketes, o kišenės mikliai prisipildo kamuoliukų – jau laikas mokyti mažylį žaisti lauko tenisą.

Lauko tenisas- daugelio pamėgta sporto šaka, turinti istorines šaknis. Grakšti, aristokratiška, azartiška. Įvairaus amžiaus vyrai ir moterys lanko treniruotes , nes nori išlaikyti puikią fizinę formą, tvirtą raumenų struktūrą, išugdytą ištvermingumą, susitelkimą, ištobulintus intelektualinius sugebėjimus, arba,tiesiog, myli šią sporto šaką. Ir nenuostabu, šiuo sportu nori uždegti savo atžalas nuo pat mažumės. Tėveliai rūpinasi savo vaikų laisvalaikio praleidimu, sportiniu lavinimu, ar net svajoja savo atžalas užauginti čempionais. Dėl to 4-5 metų vaikus nukreipia į sportines lauko teniso mokymo treniruotes.

Aktyviems smalsiems vaikams šios treniruotės ypač reikalingos, nes jų metu mažyliai išlieja per kraštus trykštančią energiją. Žvilgsnį koncentruodami į skriejantį kamuoliuką, stiprina akučių raumenis. Individualus žaidimo pobūdis reikalauja savarankiškumo, greito sprendimų priėmimo, tikslaus reagavimo žaibiškai besikeičiančiai situacijai, skriejančių kamuoliukų trajektorijų atpažinimo, įvertinimo ir prisitaikymo prie jų.

Jau po mėnesio treniruočių padidėja kūno lankstumas, suaktyvėja kraujo apytaka, stiprėja rankų, kojų, nugaros, kaklo, pilvo raumenys. Sustiprintu režimu dirba kvėpavimo ir širdies kraujotakos sistema, gerinama medžiagų apykaita, žaidimo metu vaikai patiria daug teigiamų emocijų, mokosi bendrauti ir dalintis.

Teniso specialistų teigimu, 4-5 metų vaikams dar neišsivysčiusi judesių koordinacija. Todėl 2-3 kartus per savaitę jiems labai pravartu fiziškai judėti, vystyti miklumą ir dėmesį .

VŠĮ „Kauno teniso mokykla“ treneriai Paulius Burdulis, Gintas Kurkis ir Darius Adomonis moko lauko teniso paslapčių minimo amžiaus vaikus. Šie treneriai specialybę studijavo Lietuvos kūno kultūros akademijoje, tobulinasi Lietuvos teniso sąjungos jaunųjų talentų atradimui ir vystymui rengiamuose kursuose, seminaruose bei projektuose. Specialistai pasakoja, kad užsiėmimai yra žaidimo pobūdžio. Raketės vaikams dalinamos 17, 19, 21, 23 dydžio, yra mažos ir lengvos. Kamuoliukai raudonos spalvos, minkšti, lengvi, kempinėlės pobūdžio.

Aikštės matmenys tik 11 x 6 metrų. Tuo tarpu, tinklo aukštis 0,8 metro. Papildomai naudojamas ryškių vaikiškų priemonių rinkinys: sieteliai, bokšteliai, žymekliai. Vienu metu treniruojasi 5-8 vaikai. Tėveliai žaidžiančius vaikus stebi iš šono, pratindami mažylius prie savarankiškumo. Vengiant emocionaliai traumuoti individualų pralaimėtoją, varžybos vyksta komandiniu principu, keliant varžybų dalyvių motyvaciją, prizais apdovanojami visi žaidėjai.

Vaikams augant ir stiprėjant, sudėtingėja treniruočių eiga, tempas, fizinis krūvis. Tam, kad būtų išvengta rankų, kojų ar nugaros traumų, treneriai praveda bendro fizinio rengimo treniruotes. Juose vaikai lavina kūną kimštų kamuoliukų, gimnastikos kamuolių, medicininių gumų, mėtymo virvių dėka.

Smagu, kai mūsų mažyliai gali augti sveiki, linksmi, protingi. Džiugu ir tuomet,kai jie šypsosi mums savo pieniniais dantukais, o skruostukuose įsirėžia duobutės…

Autorius:L.Varanavičienė