+0
-1
-1
Rami muzika mažina kraujospūdį

Rami meditacinė muzika padeda ne tik atsipalaiduoti, bet ir lėtina širdies darbą, ramina kvėpavimą. Tuo tarpu greito tempo muzika veikia priešingai. Skambant trankiems ritmams, didėja kraujospūdis, dažnėja kvėpavimas.

Tokius tyrimų rezultatus paskelbė tarptautinis žurnalas „Heart“ („Širdis“). Oksfordo universiteto atstovas gydytojas Peteris Sleightas paaiškino, kad rami muzika padeda numalšinti stresą, skambant muzikai yra lengviau mankštintis, ji padeda atsigauti isterijos priepuolio ištiktiems žmonėms ir sergantiesiems Parkinsono liga. Pasirodo muzika veikia ne tiktai žmones, bet ir gyvulius. Ramią muziką nuolatos girdinčios karvės netgi duoda daugiau pieno.

Tyrimams buvo pasirinkti 24 jauni sveiki vyrai ir moterys. Jiems reikėjo klausytis ištraukų iš lėtų ir greitų klasikinės muzikos kūrinių, taip pat repo. Gydytojas stebėjo, kaip muzika veikia jų kvėpavimą, kraujospūdį ir kitas organizmo funkcijas. Šis tyrimas buvo tęsiamas ir tylos pertraukėlių metu. Dalis šiame eksperimente dalyvavusių asmenų buvo profesionalūs muzikantai, kiti muzikinio išsilavinimo neturėjo. Tyrėjai pastebėjo, kad klausydamiesi muzikos jaunuoliai pradėjo dažniau kvėpuoti, jiems pakilo kraujospūdis, širdis pradėjo plakti greičiau. Šie požymiai stiprėjo greitėjant muzikos tempui.

Muzikos tempas pasirodė turintis daugiau įtakos jaunuolių būsenai nei muzikos stilius. Tiriamųjų širdies ritmas sulėtėdavo, kraujospūdis sumažėdavo net trumpųjų pauzių metu. Muzika labiausiai veikė muzikinį išsilavinimą turinčius jaunuolius. Tai atsitiko galbūt todėl, kad jie buvo išmokę valdyti savo kvėpavimą priklausomai nuo muzikos tempo„Muzikantai kvėpavo greičiau, kai skambančios muzikos tempas buvo greitas, ir lėčiau negu kiti tiriamieji, kai skambėjo rami muzika“, paaiškino gydytojas P. Sleightas.

Taigi muzika ne tik teikia malonumą, bet ir yra naudinga sveikatai. Muzika gali suteikti žmogui energijos ir padėti jam atsipalaiduoti, gydyti širdies ligas. Tereikia tinkamai ją pasirinkti.

 Muzika vairuojant

 Vairuotojai, kuriems patinka dainuoti vairuojant, yra linkę labiau susikaupti ir rečiau užmigti nei jų kolegos tyleniai, skelbia naujausių tyrimų duomenys. Tačiau vairuotojai turėtų vengti pernelyg garsių ir sudėtingo ritmo melodijų, kurios gali atitraukti dėmesį nuo kelio.

„Dainavimas prie vairo pagal per radiją ar grotuvą skambančią melodiją stimuliuoja ne tik mąstymą, bet ir visą organizmą, kelią jo budrumą ir mažina nuovargį“, – teigia dr. Nikola Diben, muzikos psichologė iš Šefyldo universiteto. Pasak jos, muzika yra daug efektyvesnė nei tyla, pokalbis ar pašnekesys per radiją, ji sukelia optimalaus budrumo būseną.

Atlikus apklausas, nustatyta, kad iš 1780 žmonių 63 proc. saugiai važinėjančių vairuotojų (tai tie vairuotojai, kurie per ketverius ar daugiau metų nėra patyrę jokių avarijų) teigė, kad klausymasis muzikos vairuojant daro juos ramesnius. Ketvirtadalis apklaustųjų prisipažino, kad muzika padeda susikoncentruoti.

Tačiau, kaip teigia N. Diben, vairuotojo būsena prie vairo labai priklauso ir nuo skambančios dainos. Trankaus, agresyvaus ritmo melodijos gali tik blaškyti vairuotojų dėmesį ir išprovokuoti neapdairius veiksmus kelyje.