+3
-0
+3
Rėmens problemos, arba kodėl man?

Gydytojų teigimu, vis dažniau pacientų skundžiasi rėmens problemomis arba dar kitaip vadinama gastroezofaginio refliukso liga. Ne paslaptis, kad nuolat graužiant rėmeniui prastėja gyvenimo kokybė: visų pirma dėl nuolatinio nemalonaus jausmo bjūra nuotaika, taip pat naktį juntamas padidėjęs rūgštingumas neleidžiai normaliai pailsėti, be viso to, tai gali tapti ir prasto burnos kvapo priežastimi ir, žinoma, atimti galimybę normaliai maitintis. Tačiau kas gi nulemia gastroezofaginio refliukso ligos formavimąsi?

Rėmens problemas nulemiantys veiksniai

Aiškindamiesi, kas daro įtaką išsivystyti rėmens problemoms ir gastroezofaginei ligai, sutariama tik dėl vieno – ja susirgti gali bet kuris asmuo. Nors anksčiau galvota, kad dažniau šia liga suserga vyresni asmenys (penkiasdešimtmečiai), tačiau šiais laikais liga vis dažniau lydi ir jaunesnius asmenis. Pastebima, kad rėmens problemos vis dažniau kamuoja 30-40 metų asmenis. Be to dažnesniais atvejais ja serga vyrai nei moterys. Manoma, jog tokią statistiką nulemia darbo pobūdis bei gyvenimo būdas. Graužiantis rėmuo itin kamuoja protinį darbą dirbančius asmenis, kurių nereguliari mityba. Dažnai tokius asmenis lydi stresas, o ypatingai didelę reikšmę turi, jei prie viso to prisideda dar ir alkogolis bei cigaretės. Kitaip tariant viena iš dažniausių rėmenį nulemiančių veiksnių – psichologinė įtampa ir stresas. Manoma, kad pagrindinė priežastis, nulemianti gastroezofaginio refliukso ligos išsivystymą yra nulemtas valgymo įpročių – kada tarp valgių stemplės raukas atpalaiduojamas. Tokiu metu skrandžio rūgštis, patekusi į stemplę dirgina ją ir sukelia uždegimą, vadinamą ezogafitu, kuris nulemia žaizdelių atsiradimą ir jų kraujavimą.

Rėmens problemas išprovokuojantys veiksniai

Nors sergant gastroezofaginio refliukso liga vien tik sveikos mitybos ne visada pakanka, tačiau laikantis tam tikrų taisyklių ligos sukeliamus nemalonius pojūčius galima šiek tiek prigesinti. Pastebima, kad pacientų savijauta geresnė, kai vengiama riebaus, aštraus, rūgštaus, kepto maisto, valgoma po ne daug ir neskubant. Taip pat labai svarbu kamuojant išvardintiems požymiams vengti saldumynų, kurie tik dar labiau stiprina rėmens problemas. Taip pat reikia vengti putojančių gėrimų, saikingai vartoti alkoholį. Be to nerekomenduojama iš karto po valgymo prigulti, reikėtų vengti ir intensyvaus sporto. Be to, pastebima, kad skrandžio rūgštingumą skatina tam tikrų vaistų vartojimas, todėl reikėtų vengti raminančių, kraujospūdį mažinančių, antihistamininių vaistų, nitratų bei teofilino (bronchus plečiančių vaistų). Kamuojant gastroefoganinio refliukso ligai reikia rengtis laisvesniais drabužiais, vengti pilva veržiančių rūbų.

Jei laikotės visų nurodytų rezultatų, tačiau rėmuo vargina dažniau nei du kartus per savaitę, metas nedelsiant kreiptis į gydytojus.