Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė ir pateikė derinti Lietuvos Respublikos Vyriausybei Farmacijos įstatymo pakeitimo ir papildymo projektą, kuriuo ribojami antkainiai didmeninėms ir mažmeninės vaistų platinimo įmonėms. Šie pakeitimai leis sumažinti kai kurių nekompensuojamų receptinių vaistų kainas daugiau kaip 30 proc. Numatoma, kad gyventojai per metus vidutiniškai sutaupys 20-30 mln. Lt.

 

Farmacijos įstatymo pakeitimo ir papildymo 591 straipsniu projektas parengtas įgyvendinant „Vaistų kainų mažinimo ir prieinamumo gerinimo priemonių planą“. 
 
„Vaistų planas buvo rengiamas siekiant sumažinti vaistų kainas gyventojams, todėl šių pakeitimų, taupančių gyventojų lėšas, ėmėmės pirmiausia, – sako sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas. – Tikiuosi, kad sulauksime palaikymo, juo labiau, kad tokiam žingsniui pritaria Lietuvos Respublikos Prezidentė”. 
 
Analizuojant duomenis pastebėta, kad nekompensuojami receptiniai vaistai Lietuvoje dažnai brangesni nei daugelyje Europos šalių. Ribotų antkainių didmeninio ir mažmeninio platinimo įmonėms nustatymas leis pažaboti  nevaržomą vaistų kainų augimą vaistinėse, užtikrins, kad gyvybiškai būtinų gyventojams receptinių vaistų kainos nebūtų nemotyvuotai aukštos, būtų nustatomos skaidriau ir kainų nustatymo mechanizmas būtų suprantamas visuomenei. Taip pat įgyvendinus projektą kompetentingos institucijos galės stebėti nekompensuojamųjų receptinių vaistų gamintojo kainų dinamiką.
 
Iki šiol Farmacijos įstatyme buvo kalbama tik apie kompensuojamųjų vaistų kainodarą ir kompensavimą. Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymą papildžius 591 straipsniu nustatomi receptinių ir nereceptinių vaistinių   preparatų kainodaros bendrieji reikalavimai. Didmeninės ir mažmeninės prekybos maksimalius antkainius įsakymu nustatys sveikatos apsaugos ministras, Receptinio vaistinio preparato rinkodaros teisės turėtojas ar gamintojas ar jų atstovas turės sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka kompetentingai institucijai deklaruoti receptinio preparato gamintojo taikomą Lietuvai receptinio vaistinio preparato kainą, neįskaitant PVM ar importo PVM.
 SAM