Sausas patalpų oras kenkia sveikatai

Sauso patalpų oro problema labiausiai išryškėja šildymo sezonu. Dėl per didelio oro sausumo gali atsirasti daug nemalonių sveikatos sutrikimų, todėl optimalios oro drėgmės palaikymas ypatingai svarbus. Vėdinti patalpas būtina ir šaltuoju metų laiku. Pasitaiko atvejų, kai žmonės langus užkamšo visam žiemos sezonui, sutrikdo šviežio oro cirkuliaciją ir sukuria tiesiog idealias sąlygas įvairių ligų sukėlėjų dauginimuisi. 

Optimalios gyvenamųjų patalpų sąlygos

Žmogus daugiausiai laiko praleidžia uždarose patalpose. Žinoma, laiko kiekis, praleidžiamas viduje, priklauso nuo asmens gyvenimo būdo ir jo profesijos, tačiau patalpose praleidžiamo laiko kiekis neišvengiamai išauga šaltuoju metų sezonu. Gyvenamosiose patalpose šaltuoju metų laikotarpiu reikėtų palaikyti tam tikras sąlygas: idealiausia, jei oro temperatūra yra nuo 18 iki 22 laipsnių Celsijaus. Rekomenduojama santykinė oro drėgmė turėtų būti tarp 35 ir 60 procentų. Puiku, kai ji yra siekia apie 50-55 procentus. Dauguma net nesusimąsto, kad svarbus netgi oro judėjimo greitis, kuris turėtų būti tarp 0,05 ir 0,15 metrų per sekundę. Teigiama, kad tokios vidaus patalpų sąlygos yra pačios tinkamiausios asmens sveikatai ir pačios nedraugiškiausios įvairiems ligas sukeliantiems virusams bei bakterijoms.

Per drėgnas oras taip pat nenaudingas sveikatai. Drėgnos aplinkos sąlygos didina pelėsių atsiradimo riziką, tuomet būtina surinkti perteklinę drėgmę ir taip pat rūpintis reguliariu patalpų vėdinimu. Būtent todėl ir reikia domėtis ne tik lauko, bet ir gyvenamojo ploto oro sąlygomis. 

Kokie požymiai byloja apie per sausą patalpų orą

Sausas oras džiovina nosies gleivinę – ją kutena, peršti. Nosyje kaupiasi nešvarumai, sunku kvėpuoti, kamuoja sloga, mat ypatingai sausas oras yra puiki terpė vešėti įvairiems alergenams. Gali pradėti skaudėti gerklę, užkimti balsas, kamuoti sausas kosulys. Išsausėja lūpos, niežti odą, elektrinasi plaukai. Kankina nemalonūs pojūčiai akyse – atrodo, tarsi jose būtų svetimkūnių, jos ašaroja, peršti. Sauso oro sukeliami sveikatos sutrikimai primena peršalimo arba alergijos metu patiriamus nemalonius pojūčius.

Per maža oro drėgmė ypatingai atsiliepia vaikų sveikatai – sutrinka jų miegas, nes naktimis sunku kvėpuoti ir kamuoja nepatogumai dėl užsikimšusios nosies ir sauso kosulio. Išsausėjusios nosies, akių, gerklės gleivinės tampa imlesnės įvairiems aplinkoje esantiems ligų sukėlėjams. Gleivines skauda ir peršti, todėl vaikas gali tapti irzlus. Išsausėjusi nosies gleivinė negali tinkamai atlikti savo funkcijų ir didėja rizika susirgti viršutinių kvėpavimo takų ligomis. 

Idėjos, padedančios palaikyti didesnę oro drėgmę

Pirmiausiai reikėtų įsitikinti, kokios realios sąlygos palaikomos gyvenamosiose patalpose. Naudinga turėti specialų prietaisą, gebantį parodyti ir vidaus oro temperatūrą, ir santykinę oro drėgmę. Šiuos rodmenis reikėtų nuolat stebėti, ypač jei namuose yra kūdikių ar mažų vaikų. Jeigu santykinė oro drėgmė ypatingai maža, gali prireikti ir specialios įrangos – oro drėkintuvų. Jei ją padidinti reikia tik šiek tiek, gali padėti ir įvairūs natūralūs metodai.

Pirmoji taisyklė – kuo dažniau vėdinti patalpas, net ir šaltuoju metų sezonu. Daugumai atrodo, kad tai absurdiškas šilumos švaistymas, tačiau šviežias oras ypač reikalingas artėjant nakties miegui. Patalpų vėdinimas ne tik padeda pasiekti natūralią santykinę oro drėgmę, bet ir pagerina oro cirkuliaciją. Trumpas ir intensyvus patalpų vėdinimas sudarant stiprų skersvėjį yra pats veiksmingiausias.  Žinoma, vėdinamas patalpas reikėtų apleisti ir saugoti, kad į jas nepatektų vaikai.

Jei santykinė oro drėgmė per maža, namus valyti rekomenduojama tik drėgnai. Per stiprus patalpų šildymas bene labiausiai sausina patalpas – būtina įsitikinti, ar nereikėtų šiek tiek sumažinti šildymo intensyvumo. Indai su vandeniu ir akvariumai padeda didinti santykinę patalpų oro drėgmę. Ant radiatorių pakabintas šlapias rankšluostis ar indas su vandeniu drėkina orą. Galima vandeniu supurkšti užuolaidas. Jei viduje oras labai sausas, verta pamėginti džiovinti skalbinius viduje, tačiau tokiu atveju nerekomenduojama naudoti agresyvių skalbimo priemonių, pasižyminčių dirginančiais kvapais. Santykinę oro drėgmę mažina ir plaukų džiovintuvai bei kondicionieriai – patariama jų vengti. Verta auginti daug žalių augalų – jie ne tik valo orą, bet ir natūraliai jį drėkina, puošia aplinką.

Rekomenduojama prižiūrėti išsausėjusias gleivines – naudoti drėkinančius kremus, natūralius akių lašus, izotoninį jūros vandenį, skirtą kasdieninei nosies gleivinės priežiūrai (pavyzdžiui, Quixx soft papildomai turi ir drėkinančiu poveikiu pasižyminčio alavijų ekstrakto), gerti daug vandens. Tinkamai prižiūrint greitai sausėjančias gleivines ir palaikant optimalias gyvenamųjų patalpų oro sąlygas, sveikatos sutrikimų, susijusių su per maža oro santykine drėgme, turėtų nebelikti. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė