Žmonėms, kurių cholesterolio kiekis didelis, didesnė ir širdies ligų
išsivystymo rizika. Sveika mityba yra vienas iš būdų sumažinti cholesterolio
kiekį ir apsaugoti širdį.
Nors organizmui reikia nedidelių cholesterolio kiekių, gausus produktų, kuriuose
daug sočiųjų riebalų arba cholesterolio vartojimas didina MTL (blogojo)
cholesterolio kiekį bei skatina aterosklerozinių plokštelių susidarymą
arterijose, o tai gali sukelti širdies ligas.
Žmonėms, kurių kraujyje didelis bendras ir MTL cholesterolio kiekis, smarkiai
padidėja širdies ligų išsivystymo rizika. Maisto produktų, kuriuose yra mažai
sočiųjų riebalų, cholesterolio ir trans-riebiųjų rūgščių kiekis, vartojimas yra
svarbus veiksnys mažinant didelį cholesterolio kiekį kraujyje bei mažinant
širdies ligų išsivystymo riziką, rašo balancing-meals.suite101.com.
Produktai, kuriuose gausu skaidulų
Tyrimais įrodyta, kad produktai, kuriuose gausu skaidulų, padeda mažinti
cholesterolio kiekį kraujyje, ypač jei cholesterolio kiekis yra didelis, taip
pat skaidulos gerina santykį tarp MTL ir DTL (gerojo) cholesterolio. Skaidulų
daug nesmulkintuose javuose, avižose, sėlenose, miežiuose, pupose ir daugelyje
vaisių bei daržovių. Vaisiuose ir daržovėse taip pat gausu antioksidantų, kurie
gali sumažinti širdies ligų riziką.
Omega-3 riebiosios rūgštys
Omega-3 riebiosios rūgštys taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio lygį ir
širdies ligų išsivystymo riziką. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per
savaitę valgyti po du riebios žuvies patiekalus (viso 220 gramų). Riebiosios
žuvys – ilgapelekis tunas, silkė, skumbrė, lašiša, sardinė ir upėtakis. Kiti
puikūs omega-3 riebiųjų rūgščių šaltiniai – daiginti kviečiai, rapsų ir sėmenų
aliejus – cholesterolio lygį veikia panašiai.
Mononesotieji riebalai
Nustatyta, kad mononesotieji riebalai mažina MTL cholesterolio kiekį išlaikydami
nesumažėjusį DTL kiekį. Puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis yra riešutai, o
mokslinių tyrimų duomenys parodo, kad kasdien suvalgant vidutiniškai po 30 gramų
riešutų sumažėja rizika susirgti širdies ligomis. Kiti mononesočiųjų riebalų
šaltiniai yra alyvų aliejus, alyvos, moliūgų sėklos ir avokadai.
Produktai, kurių reikėtų vengti ar vartoti saikingai
Kūnui riebalai būtini, todėl riebalų maiste atsisakyti negalima. Tačiau reikėtų
rinktis sveikus riebalus. Amerikiečių mitybos gairėse nurodyta, kad bendras
riebalų kiekis maiste turėtų būti nuo 20 iki 35 procentų visų dienos kalorijų.
Produktai, kuriuose gausu cholesterolio – pienas, kiaušiniai sūris ir mėsa –
neturėtų būti išbraukti iš vartotinų produktų sąrašo, bet jų turi būti vartojama
saikingai. Gruzdinto maisto derėtų apskritai vengti, nes gruzdinimo būdu
paruoštuose patiekaluose gausu trans-riebalų.
Širdžiai sveika dieta yra labai svarbi, tačiau siekiant sumažinti cholesterolio
lygį ir apsaugoti širdį, ne mažiau svarbus ir kūno svorio mažinimas bei kokia
nors fizinė veikla.