Kiekvienam smagu pasikapstyti darže, juk esame trečia karta nuo žagrės. Tik kaip po tokių darbų išsaugoti gražias ir sveikas rankas bei kojas?
Apie tai žurnalistė Loreta Glebavičiūtė kalbasi su VU ligoninės Santariškių klinikos Dermatovenerologijos centro gydytoja docente Irena MARČIUKAITIENE.

Dirbant darže, rankų oda suskyla ir sugrumba. Ką daryti, kad ji liktų tokia pat švelni, kokia būna žiemą?
Dirbkite tik su pirštinėmis, tačiau, jeigu jos jums trukdo, bent jau prieš ruošą ar darbą darže pagrandykite nagais gabalėlį muilo, kad juo užsipildytų panagės. Tai palengvina po darbo nusivalyti ir nusiplauti rankas. Joms reikia nuolatinės apsaugos ir priežiūros. Ant rankų, o ypač po nagais, būna didžiausių nešvarumų ir mikrobų sankaupų. Rankų odoje riebalų nedaug, todėl dažnai jas plaunant, ypač karštu ar šaltu vandeniu, atimami iš odos riebalai ir ji sausėja. Oda tampa šiurkšti, pleiskanojanti. Po kiekvieno rankų plovimo, taip pat nakčiai, reikia naudoti rankų kremą. Jis ne tik sumažina sudirgintą ir paraudusią odą, bet ją ir maitina bei drėkina, padeda užgyti žaizdoms, įdrėskimams. Rankų odą reikia periodiškai šveičiamai valyti. Norint suminkštinti plaštakų odą, galima keletą minučių pamirkyti rankas šiltame druskos tirpale, o paskui nusausinti rankšluosčiu ir įtrinti rankų kremu. Jei sugrubo alkūnių oda, maudantis po dušu ją reikia nutrinti plaušine arba šepečiu, o tada patepti kremu.

Rankų odą gerai atgaivina kaukės. Kokias jas lengva pasidaryti namie?
Paimkite porą virtų bulvių su lupenomis, kelis šaukštus pieno, kefyro arba grietinės. Viską gerai išmaišykite ir gautą košelę užtepkite ant rankų. Palaikykite 10–30 minučių, paskui nuplaukite šiltu, o vėliau šaltu vandeniu. Dar drėgnas rankas patepkite geru rankų kremu ir pamatysite puikų rezultatą. Suskeldėję kulnai dažniausiai yra tik kosmetinė problema, tačiau jei skilimai gilūs, jie tampa skausmingi, gali kraujuoti, patekti infekcija. Kai kurie žmonės iš prigimties turi sausą odą, todėl jų kulnai greičiau skeldėja. Kartais ties kulnu formuojasi sukietėjusi oda, vadinama kalusu. Dažniausiai kulno oda skeldėja veikiant mechaniniam spaudimui, ypač turint antsvorį ar netaisyklingą eiseną. Kulnai labiau linkę skeldėti sergant odos ligomis (psoriaze, dermatitu), diabetu. Taip atsitikti gali, kai trūksta vitaminų, mineralų, ypač cinko. Turi įtakos ir stovimas darbas, avalynė. Su amžiumi mažėjant odos elastingumui didėja ir kulnų skilimo tikimybė.

Ką daryti, jeigu jau suskilo?
Svarbiausia – tinkama pėdų priežiūra. Reikėtų suskilusius kulnus 2 kartus per dieną tepti riebiu, drėkinančiu kremu. Vakare nusiplovę kojas palaukite 10–15 minučių, kol pėdos išdžius. Tuomet tepkite jas aliejumi, vazelinu ar kojų kremu. Pasirinkite patogią avalynę. Nedėvėkite batų atvirais kulnais. Jei kieta oda (kalusas) suskeldėjusi, reikia atsargiai naudoti pemzą. Negramdykite stipriai suskilusios odos, nes galite dar labiau pabloginti būklę. Tuomet pedikiūrą geriau atlikti grožio salone.
 

iMed