Kad nepadaugintumėte alkoholio
Jei per šventes nenorite padauginti, gerkite iš aukštu siaurų stiklinių. Kaip rodo tyrimai, žmonės vidutiniškai išgeria 12 proc. daugiau gurkšnodami iš žemų plačių taurių. Be to, nerekomenduojama piltis gėrimo laikant taurę rankoje – tai taip pat padidina tikimybę, kad įsipilsite jo daugiau. Kurį vyną rinktis per šventes – raudonąjį ar baltąjį? „Baltąji“, – atsakytų jums mokslininkai. Nes raudonojo vyno paprastai isipilame 9 proc. daugiau nei baltojo.
Pajudėję suvalgome mažiau
Jei nenorite persivalgyti, pajudėkite. Kaip rodo eksperimentas, po 15 min. trukmės pavaikščiojimo žmonės suvalgę net dvigubai mažiau šokolado nei tiriamieji, kurie galėjo mėgautis skanumynų nepajudėję.
Maži kąsniai nuo persivalgymo
Valgykite mažais kąsneliais! Kaip rodo tyrimas, mažais kąsneliais valgę tyrimo dalyviai maisto suvartojo net 30 proc. mažiau nei kiti asmenys.
Venkite didėlių lėkščių
Nors didesnės lėkštės atrodo prabangiau, serviruodamim šventinį stalą rinkitės mažesnes lėkštes. Tyrimai rodo, kad kuo didesnis indas, tuo žmogus daugiau suvalgo maisto, net jei ir žino, kad lėkštes dydis apgaulingas skrandžiui.
Aukšta ar žema siaura taurė
Į aukštą stiklinę įsipilame 19 proc. mažiau limonado nei i žemas plačias stiklines. Kaip rodo tyrimai, į žemas plačias stiklines vaikai įsipila 74 proc. daugiau sulčių nei į aukštas. Maža to, jie mano, kad įsipylė gėrimo kur kas mažiau nei iš tikrųjų.
Kur patiekti skanėstus
Skirtingų spalvų saldainius sudėkite į skirtingus indus. Pastebėta, kad žmonės suvalgo 12 proc. daugiau saldainių, jei dubenėlyje patiekiami skirtingų nei vienodų spalvų skanėstai.
Skanėstus rekomenduojama patiekti matiniuose induose. Atlikto tyrimo dalyviai suvalgė net dvigubai daugiau šokoladinių saldainių, kai jie buvo patiekti permatomame, o ne matiniame inde!
Atkreipkite dėmesį į indo spalvą
Ne tik indų dydis, bet ir spalva turi įtakos suvartojamo maisto kiekiui. Jei nenorite persivalgyti, rinkites tokią lėkštės spalvą, kuri kontrastuotų su patiekalo spalva. Gaivieji gėrimai iš šaltų spalvų stiklinių suvokiami kaip dvigubai daugiau malšinantys troškulį.
Mažos porcijos privalumai
Serviruokite mažomis porcijomis. Pvz., padalykite pyragą į mažus gabaliukus. Tyrimai rodo, kad gavę didesnę porciją pyrago, šokolado ar traškucių suvartojame net 77 proc. daugiau, nei gavę mažą. Tačiau jaučiamės vienodai sotūs!