Naujausi tyrimai parodė, kad kepto maisto pavojus mūsų širdžiai iš tiesų tėra mitas. Tiesa, kepimui turite naudoti saulėgrąžų arba alyvuogių aliejų. 

 

Naujas tyrimas, kurio rezultatai publikuoti moksliniame žurnale British Medical Journal, atskleidė, kad svarbu, kokiame aliejuje kepame maistą. Mokslininkai pastebėjo, kad Ispanijoje, kur žmonės vartoja daug kepto maisto ir kepimui naudoja tik saulėgrąžų bei alyvuogių aliejų, širdies ligomis sergama rečiau nei Didžioje Britanijoje.

Ispanų mokslininkai stebėjo net 40 tūkst. žmonių nuo 1990 iki 2004 m. Žmonės buvo klausinėjami apie valgymo įpročius, kepto maisto vartojimą ir naudojamą aliejų. Specialistai stebėjo savanorių sveikatą ir sergamumą širdies ligomis. Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į keturias grupes pagal kepto maisto vartojimo kiekį. Iš visų 40 tūkst. stebimų žmonių, 606 tyrimo dalyviai susirgo širdies ligomis, bet pastebėta, kad jų skaičius buvo panašus visose grupėse. Mokslininkai priėjo išvados, kad alyvuogių ir saulėgrąžų aliejuje kepamas maistas nesukelia rizikos susirgti širdies ligomis.

Panašūs du tyrimai buvo vykdyti tarptautinės mokslininkų komandos ir Kosta Rikos mokslininkų. Abu tyrimai taip pat paneigė ryšį tarp kepto aliejuje maisto ir širdies ligų.

Pasak mokslininkų, galima teigti, kad kepto maisto pavojus mūsų širdžiai tėra mitas, nors negalima neigti, kad kepti maisto produktai neturi neigiamos įtakos mūsų sveikatai. Keptas maistas yra kaloringesnis, o toks maistas sukelia aukštą kraujo spaudimą ir nutukimą.

Ispanijos mokslininkai atkreipė dėmesį, kad jų tyrimo rezultatų negalima taikyti kitose šalyse, nes ispanai naudoja tik kokybišką alyvuogių ir saulėgrąžų aliejų. Jie visada naudoja šviežią aliejų, skirtingai nei JAV, kur paplitęs pakartotinis aliejaus naudojimas. Taip pat pastebima, kad ispanai suvartoja mažiau druskos, kuri didina kraujo spaudimą ir riziką susirgti širdies ligomis. Druskos gausu greitojo maisto užkandinių ir restoranų patiekaluose, kurie populiarūs JAV ir Didžiojoje Britanijoje.

Lietuvos sveikata