+6
-0
+6
Vaikų peršalimo ligos: kuo jos skiriasi nuo gripo?

Austėja jau kelias dienas nėjo į mokyklą. Kosulys, sloga, karščiavimas, galvos ir raumenų skausmas mergaitės atėmė visas jėgas, teko laiką leisti lovoje…Gerai, kad tėveliai laiku pastebėjo, jog tokie simptomai buvo ne peršalimo, bet gripo ir laiku kreipėsi į medikus, kurie spėjo suteikti reikiamą medicininę pagalbą…

Ką būtina žinoti apie peršalimo ligas?

Peršalimas – tai dažniausiai virusų sukeltas ūminis viršutinių kvėpavimo takų uždegimas, kuris gali pažeisti visus viršutinius kvėpavimo takus arba atskiras jos sritis. Pavyzdžiui, kai pažeidžiama nosis, atsiranda sloga, kai pažeidžiama ryklė – atsiranda gerklės skausmas (faringitas), kai yra pažeidžiama gerklė – atsiranda laringitas, kartais gali būti pažeidžiama ir trachėja,  bronchai, tada vargina kosulys. Pagrindiniai tokių uždegimų sukėlėjai yra rinovirusai. Vaikams tokio tipo ligos padažnėja šaltuoju metų laikotarpiu – rudenį ir žiemą. Gydant peršalimą svarbu, jog vaikas būtų namuose, ramiai, šiltai, ypač tais atvejais, jei vaikas karščiuoja. Patariama gerti daug skysčių, arbatų, naudoti vietinio poveikio nereceptinius, antiseptinius preparatus, kurie padės numalšinti nemalonius peršalimo simptomus. Pagal poreikį gali būti vartojami ir analgetikai, antipiretikai, dekongestantai, sekrelotikai, kosulį veikiantys vaistai nuo kosulio, tačiau reikėtų atsiminti, jog vaikams kosulį slopinantys vaistai neskiriami. Be to, bakterinės infekcijos profilaktikai nevartojami antibiotikai. Jei liga nesikomplikuoja, tuomet visi tokie simptomai gali išnykti per 4-6 d. be pasekmių sveikatai. Jei per tą laiką vaiko būklė negerėja, tuomet būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Kuo skiriasi peršalimo ir gripo simptomai?

Kartais yra gana sunku atskirti, kada tai paprastas peršalimas, o kada – gripas. Visgi, yra keletas simptomų, kurie rodo, jog tai ne peršalimas, bet gripas. Vienas iš ryškiausių simptomų, kuris atsiranda gripo metu, tai – aukšta temperatūra. Gripo metu temperatūra 39-40 laipsnių gali pasirodyti termometro stulpelyje ir gerokai išgąsdinti tėvus. Vaistai nuo karščiavimo tokiu atveju turėtų padėti. Esant aukštai temperatūrai, sergant gripu, mažylį gali varginti galvos skausmas, raumenų skausmas, vaikas jaus silpnumą ir negaluos. Visi tokie simptomai retai kada yra būdingi tuomet, kai sergama peršalimo ligomis. O štai esant peršalimui mažylis gali jausti nestiprų bendrą negalavimą, gali pakilti temperatūra neaukštai, iki 38 laipsnių, kosulys dažniausiai nestiprus, tačiau jis gali tęstis net iki 2 savaičių.

Nosies užgulimas vargina tiek peršalimo, tiek gripo metu

Susirgus peršalimo ligomis pastebime, kaip labai greitai ima ir atsiranda tas nemalonus nosies užgulimas, sloga. Vaikas gali justi deginimo, perštėjimo pojūtį nosyje, nosiaryklėje. Esant ūminei slogai (rinitui)  – nosies gleivinės uždegimui, šalia slogos galia atsirasti ir čiaudulys, sutrikti kvėpavimas pro nosį, balsas įgyti nosinį atspalvį, o 3-4 ligs dieną vandeninga sloga pereina į gleivingas ar pūlingas išskyras iš nosies. Varginant ūminei slogai yra taikomas tik simptominis gydymas. Vaikams slogai gydyti yra skirta nemažai priemonių, pavyzdžiui, hipertoninis vandenyno vandens nosies purškalas „QUIXX “ padės natūraliai atkimšti nosies gleivinę, ją pravalys bei palengvins kvėpavimą. Nosies užgulimas gali varginti ne tik sergant peršalimo ligomis, bet ir gripu, tad bet kokiu atveju yra labai pravartu savo namų vaistinėlėje turėti vandenyno vandens nosies purškalą. Vaistai nuo slogos bus naudingi gydant vieną iš nemaloniausių peršalimo ar gripo simptomų – slogą. Norint išvengti peršalimo ligų reikėtų vaikus grūdinti, stiprinti jų imunitetą, o jei išvengti peršalimo ligų ar gripo nepavyko, tuomet inkubacinis laikotarpis, vaiko slaugymas ir gydymas privalo būti sergančio mažylio tėvų pareiga.

Parengė: L.Rimgailė