Vasara – kelionių metas!
Ruošdamiesi kelionei visuomet tikimės nepakartojamų įspūdžių, gerai pailsėti ir nesame linkę galvoti apie kelionėje tykančius sunkumus. Viskas puiku, bet 10–15 minučių nusileiskite ant žemės ir atsakingai surinkite kelionių vaistinėlę. Kaip tai padaryti, kad nieko nepamirštumėte, skaitykite žemiau.
 

Kur ketinate keliauti?

Pirmiausiai pagalvokite, kur keliausite bei kokį gyvenimo būdą kelionėje pasirinksite: lankysite kultūros renginius ir įžymias vietas ar, įsispyrę į sportbačius, kopsite į kalnus ar pasiduosite gamtos globai. Į kokio klimato zoną keliausite? Ar šalyje, į kurią vyksite, galima užsikrėsti kokiomis nors ypatingomis infekcijomis?
 

Ko gali prireikti?

* Pleistro. Geriausiai pasiimkite karpomo arba skirtingų dydžių pleistro. Jo prireiks susižeidus arba pritrynus nuospaudas.
* Antiseptiko.
* Vaistų nuo karščiavimo ir skausmo. Puikiai tiks paracetamolis ar nesteroidinių vaistų nuo uždegimo grupei priklausantys preparatai. Juk niekas nėra apsaugotas nuo to, kad svečioje šalyje ims skaudėti kokią nors kūno dalį, pavyzdžiui, dantį. Tačiau šių vaistų nevartokite nuo pilvo skausmo, nes jų išgėrus gali būti sunkiau nustatyti tikrąją skausmų priežastį.
* Vaistų nuo alergijos – net jei niekada nesate patyrę alergijos simptomų, nesate nuo jų apsaugotas. Jūsų organizmas gali „audringai“ sureaguoti į naują maistą, į vietinius augalus, vabzdžių įkandimus. Jei esate alergiškas ir ypač jei anksčiau buvote gydytas nuo alerginio šoko ar Kvinkės edemos, būtina pasiimti prednizolono ir adrenalino.
Tepalo, kurio sudėtyje yra heparino, pvz., lioton/5359″>Lioton 1000. Jis puikiai pravers ilgai keliaujant mašina arba autobusu bei tiems, kurie kelionės metu planuoja daug vaikščioti. Gelis gerina venų kraujotaką, mažina kojų nuovargį, sunkumą bei tinimą. Kojos tikrai bus lengvesnės. Patogu tai, kad gelis greitai susigeria ir netepa drabužių
* Jei esate stresui lengvai pasiduodantis žmogus, pasiimkite valerijono tablečių, lašiukų širdžiai stiprinti ir pan., juk kelionėje gali būti ir nemalonių nutikimų.
* Jei važiuojate kartu su vaikais, nepamirškite įsidėti termometrą bei vaikams skirtų vaistų formų, pvz., sirupo, žvakučių.
* Nuolat vartojamų vaistų, pvz., nuo kraujospūdžio, insulino. Nepamirškite pasitikrinti, ar vaistų pakaks visam kelionės laikui.
 

Pilvas – atskira tema

Pasiimkite:
* Nošpos tablečių. Šie vaistai mažina spazmus ir puikiai tinka esant spazminės kilmės pilvo skausmui.
* Vaistų nuo viduriavimo. Juk nežinote, kaip jūsų organizmas sureaguos į neįprastus maisto produktus. O šilto klimato zonoje galite „pasigauti“ ir kokią infekciją. Jokiu būdu neimkite žarnyno peristaltiką slopinančių vaistų nuo viduriavimo. Apsinuodijęs arba susirgęs infekcine liga, jūs tik pabloginsite savo būklę. Kita vertus, jei vaistas neslopina žarnyno judesių, pvz., smekta, jų vartoti galite.
* Vaistų nuo pykinimo, ypač jei šis pojūtis dažnai būna važiuojant mašina, plaukiant laivu ar skrendant lėktuvu.
Smektos arba aktyvuotos anglies tablečių – jų prireiks įtariant apsinuodijimą maistu. Beje, „angliukų” reikia imti daug – 8–10 pakuočių, kadangi viena tabletė tikrai nesugebės jums padėti.
* Vaistų nuo vidurių pūtimo, ypač, jei esate į tai linkę. Juk kur kas patogiau išgerti tabletę nei kentėti.
* Jei dažniau vargina virškinimo sutrikimai, pasiimkite virškinimą gerinančių vaistų (kasos fermentų). Juk neįprastas maistas dažniau sutrikdo virškinimą, tad būkite tam pasiruošę.
* Vaistų nuo rėmens ir padidėjusio skrandžio rūgštingumo. Jų ypač gali prireikti keliaujant į egzotiškas šalis, kuriose įprastą valgyti aštrius patiekalus.
 

Planuojate akyvų poilsį gamtoje?

Be anksčiau išvardintų vaistų, jums reikėtų nepamiršti:
Elastinio binto, sterilaus binto, vatos – jų gali prireikti, jei išsiruošėte aktyviam poilsiui, pvz., keliausite dviračiais.
Skausmą ir uždegimą malšinančių tepalų (pvz. fastum/9975″>Fastum) prireiks traumos atveju, pvz., pasitempus nugarą. fastum/9975″>Fastum greitai ir stipriai malšina skausmą. Nuo geriamų vaistų skiriasi tuo, kad visiškai nedirgina skrandžio ir veikia tik toje vietoje, kur yra uždegimas. Šio tepalo verta pasiimti planuojantiems aktyvų poilsį
Repelentų (vabzdžius ir uodus atbaidančių priemonių), pavyzdžiui Bens, prireiks keliaujant į gamtą.
 

Dar keli patarimai

Prieš išvykdami būtinai pasirūpinkite sveikatos draudimu. Jei esate apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, važiuodami poilsiauti į Europos Sąjungos šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ar Šveicariją iš Teritorinės ligonių kasos pasiimkite Europos sveikatos draudimo kortelę. Kortelė patvirtina teisę į būtinąją medicinos pagalbą minėtose valstybėse.
Visus pirmajai pagalbai reikalingus medikamentus sudėkite į vieną vietą ir taip, kad, esant reikalui, galėtumėte lengvai juos rasti.
Jei kelionės vaistinėlėje turi būti „rimtų“ vaistų, pvz., antibiotikų, antidepresantų, turėkite su savimi vaistų receptus arba gydytojo raštą (anglų arba šalies, į kurią vykstate, kalba), patvirtinantį, kad turite vartoti šių vaistų.
Nepamirškite, kad vaistų tinkamumo vartoti laikas karšto klimato zonose gali sutrumpėti.
Ruošdamiesi kelionei pasidomėkite apie šalies, į kurią vykstate, epidemiologine situacija. Galbūt jums reikia pasiskiepyti.
Keliaudami į karšto klimato zoną, nepamirškite pasirūpinti ir oda: pasiimkite kremo nuo saulės, skrybėlę arba skarą, akinius nuo saulės.

Gero poilsio!

Vasara - kelionių metas!