JAV studija teigia, kad vartojant vitaminus C ir E nemažėja prostatos ar kitos formos vėžio rizika. Ištyrus daugiau nei 35 tūkst. vyrų nustatyta, kad vartojant vitaminus rizika susirgti vėžiu išlieka ta pati, kaip ir nevartojantiems. Ankstesnės studijos teigė, kad vartojant vitaminus padidėjęs naudingų antioksidantų lygis organizme gali sumažinti vėžio riziką, tačiau, naujausių tyrimų duomenimis, ši teorija buvo paneigta.

 

Mokslininkai teigia, kad nėra žymaus statistinio pranašumo, jog vitaminai mažintų vėžio riziką tarp vitaminus vartojančių ir nevartojančių tiriamųjų. Per 8 metų stebėjimo periodą nustatyta, kad vitaminai E bei C neturi įtakos vėžio rizikos suma-ėjimui. Svarbu tai, kad tyrimų studija paneigia ankstesnius mokslininkų įsitikinimus, jog maisto papildai gali bent kažkiek sumažinti pavojų, tačiau remiantis naujais tyrimų duomenimis reikia turėti omenyje, kad vartojant vitaminus ar mineralus nereiškia, jog nereikia laikytis tinkamos mitybos principų ar rinktis sveiką gyvenimo būdą.

 

Pabrėžiama ir tai, kad geriausi vitaminų ir mineralų šaltiniai – vaisiai ir daržovės, kurių vartojimą rekomenduotina didinti. Prostatos vėžio prevencijai svarbi tinkama dieta, riebalų vartojimo mažinimas. Sveikatos priežiūros specialistai pabrėžia, kad vitaminai neturėtų būti vartojami kaip vaistai, tad svarbu tai, kad reikia atsižvelgti į saikingą jų vartojimą.

 

BBC Health