+2
-0
+2
Vyrų venų varikozė: ką būtina žinoti?

Tai, jog moterims yra labai svarbu kojų grožis, nestebina nei kiek, tačiau kaip yra su vyrais? Ir nors vyrai išties mažiau dėmesio kreipia į savo kojų išvaizdą bei sveikatą, tačiau vertėtų: plečiantis venoms tiek vyrams, tiek moterims gali išsivystyti lėtinis venų nepakankamumas, atsiranda odos pokyčiai, o negydant – kraujavimas, opos. Taigi, kojų sveikata privalo rūpintis ne tik moterys, bet ir vyrai.

Varikozinės venos: „Kodėl man?“

„Tai, jog mane kamuoja venų varikozė pastebėjau tik tuomet, kai liga jau buvo gerokai uždelsusi. Niekuomet nekreipiau didelio dėmesio į savo kojų sveikatą, maniau, jog gražios kojos – tai tik moterų reikalas, man išties nerūpėjo, jog ant savo kojų mačiau išsišokusias venas. Maniau, jog tai tik estetinė problema, tačiau klydau. Dabar dažnai savęs klausiu: kodėl man?“, – taip apie varikozines venas sakė vienas vyras tuomet, kai liga jau buvo gerokai pažengusi. Varikozinės venos – tai  venos, kurios yra tamsiai mėlynos ar violetinės spalvos, iššokusios ant kojų odos. Nemažai daliai tiek moterų, tiek ir vyrų tokios varikozinės venos gali sukelti didelį diskomforto jausmą kojose ir kojų srityje, pavyzdžiui, dažnai gali varginti kojų tinimas,  mėšlungis, kojų skausmas

Venų varikozė – tai paviršinis giliųjų kojų venų išsiplėtimas, sukeliamas dėl venų vožtuvų nepakankamumo ir nesandarumo. Tokios, veninės išvaizdos kojos, ne tik kad sukelia diskomforto jausmą, yra negražios, bet dar ir signalizuoja, jog yra kraujotakos sutrikimai ir metas pasirūpinti savo sveikata. Periferinių kraujagyslių ligos, tokios kaip aterosklerozė, kuria vyrai serga dažniau nei moterys, ir lemia tai, jog ant jų sienelių kaupiasi apnašos, kurios laikui bėgant kietėja, atsiranda venų užkalkėjimas. Kraujas ima pratekėti sunkiau dėl to, jog arterijos ir venos praranda savo elastingumą. Aterosklerozės rizika didėja tiems vyrams, kurie rūko, propaguoja gyvenimo būdą.

Ką daryti, kad vyrai išvengtų venų varikozės?

 Aktyvus gyvenimo būdas. Būtina palaikyti normalią kraujo cirkuliaciją, rūpintis, kad nesutriktų kraujotaka. Vadinasi, jei vyras kasdien ilgas darbo valandas būna biure, prie stalo, mažai juda, būtina bent keletą kartų per savaitę užsukti į sporto klubą, pasportuoti (ypač tinka bėgiojimas, plaukimas, važiavimas dviračiu) arba po darbu užsiimti kita, fizine veikla. Gaila, tačiau didžioji dalis Lietuvos vyrų vis dar yra pratę po darbo laisvalaikį leisti pasyviai, prie televizorių, o ne aktyviai…

 Subalansuota mityba. Reikėtų sumažinti arba visai iš mitybos raciono išbraukti tuos maisto produktus, kuriuose yra druskos, stengtis ja pagardinti maisto produktus kuo rečiau. Maistas, kuris gali pagerinti kraujo deguonies gamybą taip pat yra puiki prevencijos priemonė prieš varikozines venas. Pavyzdžiui, geležis, vitaminas B12, folio rūgštis – tai yra tie mikroelementai ir vitaminai, kurie gali padėti sumažinti varikozinių venų atsiradimą. Vadinasi, neišbraukite iš savo mitybos raciono mėsos, žuvies, riešutų, daržovių ir vaisių – produktų, kurie yra subalansuotos ir sveikos mitybos pagrindas.

Reikėtų nepamiršti,  jog varikozinių venų atsiradimo riziką didina dar ir genetiniai faktoriai bei amžius.

…ir ką daryti, jei venų varikozės visgi nepavyko išvengti?

Jei moterys venų varikozės gydyme dažnai pasitelkia tokias priemones kaip tepalą nuo skausmo, heparino tepalą, pvz., „Lioton“,  tai vyrai kur kas dažniau venų varikozę gydosi ne įvairiais tepalais, bet, pvz.,  kompresine terapija t.y. specialių, medicininių elastinių kojinių nešiojimu. Dažnai yra renkamasi ir  intervenciniai gydymo metodai – chirurginis ir skleroterapija. Kaip bebūtų, svarbu nedelsti ir laiku kreiptis į gydytojus.

Parengė: L.Rimgailė