<strong>Žingsnis į rytojų lengvesnėmis kojomis</strong>

Ir vėl vasara, ir vėl saulė, ir vėl šortai ir suknelės po ilgos žiemos išvys dienos šviesą?! Vis dėlto, šiltasis sezonas ne visiems atneša tiek daug džiaugsmo, o ypač nelaukiamas jis gali būti tų asmenų, kurie kenčia nuo lėtinės venų kraujotakos ligos – venų varikozės.

Net nepastebime, kaip bėga laikas, tačiau tai tikrai pastebi aplinkiniai, kurie vis dažniau žvilgčioja į išsiplėtusias ir plika akimi matomas kojų venas. Blogiausia, kad tai nėra tik estetinė problema, kaip daugelis galvoja. Progresuojant lėtinei ligai tokie simptomai kaip kojų skausmas, sunkumas ir tinimas vis labiau stiprėja, tad ignoruoti ligą darosi vis sunkiau ir sunkiau.

Jei nesunkiai atpažįstate  save ir vis atidėliojate apsilankymą pas gydytoją, būtinai paskaitykite šį straipsnį ir apie lėtines venų ligas sužinosite daugiau – tai bus pirmasis žingsnis į rytojų. Ir žengti į jį galėsite jau lengvesnėmis kojomis.

Kas yra venų varikozė ir į kokias rūšis ji skirstoma?

Venų varikozė – tai lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo rūšis, kai ant kojų pastebimos išsiplėtusios paviršinės kojų venos, o asmuo jaučia tokius simptomus kaip kojų skausmas, tinimas, sunkumas ir pan.

Išskiriamos kelios venų varikozės rūšys, pavyzdžiui, gali susiformuoti voratinklinės išsiplėtusių venų struktūros; taip pat venų varikozės metu gali būti pažeidžiamos ir retikulinės, ir (arba) poodinės kojų venos.

Tam, kad būtų parinktas tinkamiausias venų varikozės gydymas, labai svarbu įvertinti, kaip pažengusi lėtinė venų liga ir kokio laipsnio yra pažeidimai. Tarkime, voratinklinės venos gali būti šalinamos lengviau, todėl kai kurie sako, kad tai labiau estetinė problema, tačiau poodines išsiplėtusias venas jau gali tekti gydyti kitaip, pavyzdžiui, lazeriu.

Gydymą parenka gydytojas, tereikia nebijoti į jį kreiptis ir pasikonsultuoti bet kuriuo atveju – ar matomos vos kelios išsiplėtusios venos ir nėra jokio kojų skausmo, ar ant kojų jau matoma ir poodinių mazgų, o kojų skausmas, sunkumas ir tinimas kamuoja nuolat – visais atvejais tikrai įmanoma pritaikyti vienokį ar kitokį gydymą, kuris gali būti paremtas ir gyvenimo būdo korekcijomis, ir operacijų derinimu su skleroterapija.

Kokie yra venų varikozės simptomai?

Venų varikozė nėra matoma vien akimis, kaip daugelis galvoja – tai nėra tik „estetinė“ problema. Pažengusi venų varikozė neretai sukelia visą pluoštą nemalonių ir gyvenimo kokybę trikdančių simptomų, kurių intensyvumas ir trukmė gali būti pati įvairiausia – jei ligos pradžioje kojas skauda ir jos tinsta tik ilgiau padirbus, tai progresuojant sveikatos sutrikimui toks kojų skausmas, tinimas ir nuovargis gali kamuoti jau didžiąją paros dalį.

Pagrindiniai venų varikozės simptomai yra: kojų skausmas, kojų tinimas (dažniausiai tinsta pėdos ir kulkšnys), raumenų mėšlungis, deginimo pojūtis, kojų sunkumas, odos sausumas ir niežėjimas ties pažeistomis venomis, kojų nuovargis, „skruzdėlyčių“ bėgiojimo pojūtis, kojų nuovargis ir pojūtis, tarsi jos būtų medinės ar švininės.

Sunkesniais atvejais atsiranda poodinių mazgų, vėliau – žaizdelių ir opų, kurios gali prastai gyti ir kraujuoti bei vis atsinaujinti. Šios opos – tiesūs vartai į kraujo užkrėtimą, kuris gali baigtis ir mirtimi.

Negana to, venų spindyje gali susidaryti krešuliai ir šie trombai veną gali užkimšti ir vietiškai, ir, dar blogiau, maži trombai arba atskilusios jų dalys gali nukeliauti į gyvybiškai svarbias kraujagysles ir sukelti greitą bei netikėtą mirtį. Taigi, išvada trumpa ir aiški – venų varikozė nėra tik estetinė problema, tai rimta lėtinė liga, kurią būtina gydyti.

Kaip gydoma venų varikozė?

Venų varikozė gydoma gyvenimo būdo keitimu ir korekcijomis – rekomenduojama palaikyti normalų kūno svorį, nerūkyti, dėvėti kompresines kojines, atsisakyti veržiančių drabužių ir aukštakulnių, daryti pertraukėles ilgo stovėjimo arba sėdėjimo metu, atlikti kontrastinį dušą, dažniau pakelti kojas virš širdies lygio. Šie metodai padeda mažinti kojų skausmą, patinimą ir sunkumą.

Lėtinio venų nepakankamumo simptomus taip pat puikiai malšina Lioton gelis, kuris pasižymi didele heparino natrio druskos koncentracija, turi puikių kosmetinių ir greito veikimo savybių.

Lioton veiklioji medžiaga yra heparinas (heparino natrio druska). Jis paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton vartojamas:

  • mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui;
  • pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui;
  • dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo);
  • dėl sąnarių ir raumenų traumų, sausgyslių patempimo atsirandančio patinimo ir kraujosruvų mažinimui.

Esant poreikiui Lioton gelis vietiniam gydymui gali būti vartojamas vienas arba derinant su sisteminėmis gydymo priemonėmis. Dėl vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes neteisingai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Jei liga pažengusi labiau, gali prireikti skleroterapijos, gydymo lazeriu ar atvira chirurgine operacija. Gydymo planą sudaro gydytojas kraujagyslių chirurgas, kuris yra savo srities specialistas, galintis padėti susigrąžinti ne tik kojų lengvumą ir kasdienybę be skausmo ir tinimo, bet ir gražų estetinį vaizdą, bent jau tuomet, kai liga nėra pernelyg pažengusi.

Taigi delsti tuomet, kai ant savo kojų matote išsiplėtusių venų ir (arba) jaučiate nemalonių kojų sunkumo simptomų, tikrai nerekomenduojame. Skatiname pasirūpinti savo sveikata ir grožiu – šiandien yra ne vienas pažangus būdas, galintis padėti tai padaryti greitai, paprastai ir be skausmo ir… į rytojų žengti lengvesnėmis kojomis.