Venų varikozė pavojinga sukeliamomis komplikacijomis
Varikozinėmis venomis vadinamos išsiplėtusios, vingiuotos venos, matomos po oda. Dažniausiai tai būdinga vyresnio amžiaus moterims, bet neretai viena kita varikozės pažeista vena pasirodo ir jauname amžiuje. Tuomet jos dažniausiai priimamoms kaip nemalonus kosmetinis defektas. Tačiau jo neužtenka pridengti ilgomis kelnėmis. Tai lyg ženklas, kad kojų venoms tampa per sunku susidoroti su savo svarbiu darbu – grąžinti kraują iš kojų aukštyn į širdį. Nekreipiant į tai dėmesio, galima ateityje susilaukti nemalonių komplikacijų: vis didesnio lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo, odos pakitimų, trofinių opų ar tromboflebito. Kita vertus, yra pakankamai galimybių pagelbėti savo kojoms.
 

Kaip atsiranda venų varikozės

Venų sienelė yra santykinai plona ir neturi daug raumenų. Kaip venai užpumpuoti kraują aukštyn? Tam padeda aplink ją esantys raumenys, pvz., kojos. Be to, venose yra daug vožtuvėlių, kurie, būdami sveiki, neleidžia aukštyn varomam kraujui grįžti atgal. Jei dėl kokių nors priežasčių (amžiaus, įgimtų savybių) venos sienelė netenka elastingumo ar atsiranda vožtuvo defektas, vystosi venų nepakankamumas, plečiasi vis ilgesnis venos segmentas, vis daugiau vožtuvų pažeidžiama. Įtakos gali turėti ir per didelis spaudimas veninei sistemai (stovimas darbas, nėštumas, antsvoris). Būti moterimi šiuo požiūriu taip pat visai nepalanku: moteriški hormonai atpalaiduoja venų sienelę, o pakeičiamoji hormonų terapija ar kontraceptikai dar labiau didina riziką. 

Ar tai tik kosmetinis defektas?

Dėl venų nepakankamumo kojos pradeda tinti, tampa sunkios, pavargusios, skausmingos, vargina raumenų mėšlungis. Dėl sutrikusios kraujotakos ilgainiui išplonėja, išsausėja ir pakeičia spalvą oda, lengvai atsiranda skausmingų sunkiai gyjančių opų. Iš lengvai pažeidžiamų išsiplėtusių venų gali pradėti kraujuoti ar išsivystyti jų uždegimas. Be to, dėl lėtos kraujotakos palankios sąlygos susidaryti trombui. Be abejo, daug pavojingiau, kai krešulys susidaro ne matomose paviršinėse venose, bet giliosiose. Kartais vienintelis įspėjantis apie tokią situaciją signalas ir yra išsiplėtusios paviršinės venos.

Užkirskite kelią venų varikozei:

· Jei turite antsvorio, pasistenkite atgauti normalią kūno masę. Mankštinkitės ir sveikai maitinkitės. Saikingai vartokite druską, ir valgykite daug skaidulų turintį maistą (vaisius, daržoves, javų produktus).
· Atsisakykite stipriai aptempiančių, spaudžiančių kelnių ar įprastų pėdkelnių, geriau įsigykite specialias elastines. Skirtumas nuo įprastųjų tas, kad jos labiausiai spaudžia kojų apačioje, o kuo aukščiau, tuo mažiau, taip jos palengvina veninį nutekėjimą. Labai svarbu įsigyti tinkamo dydžio ir tamprumo kojines, todėl prieš tai pasitarkite su specialistu.
· Atpraskite ilgai stovėti ar sėdėti vienoje vietoje. Venoms naudingas tik vaikščiojimas (dirbantys kojų raumenys padeda veniniam nutekėjimui) arba gulėjimas pakeltomis (pvz., ant pagalvėlės) kojomis. Jei jūsų darbas sėdimas, įpraskite sėdėdami judinti bent pėdas. Niekada nesėdėkite sukryžiavę kojas. Jei darbas stovimas, vis perkelkite svorį nuo vienos kojos ant kitos.
· Būdami gamtoje vaikščiokite basomis ant smėlio, maudykitės jūroje. Apsipilkite pakaitiniu šilto ir šalto vandens dušu.
· Nerūkykite. Rūkymas dar labiau padidins trombozės riziką.

Gydymas

· Iš močiutės receptų tinka kaštono, dygiosios pelžiedės (Ruscus aculeatum) ekstraktas arba ginkmedis.

· Aromaterapijos specialistai rekomenduotų kadagių ar citrinos eterinį aliejų voniai: 6–7 lašai išmaišomi vienoje kefyro, jogurto, pieno ar grietinėlės stiklinėje; taip pat galima sumaišyti su valgomuoju šaukštu augalinio aliejaus arba trupuč· iu medaus. Be abejo, tai tik pagalbinės priemonės.
· Patinus kojoms, padės heparino tepalas lioton/5359″>Lioton 1000. Jis gerina venų kraujotaką, mažina kojų nuovargį, sunkumą bei tinimą. Geliu lioton/5359″>Lioton 1000 kojas reikia tepti 1–3 kartus per dieną (tai priklauso nuo simptomų sunkumo): išspaudus 5–10 cm, masažuojamaisiais judesiais trinti nuo pėdos kelio link. Jeigu tinsta visa koja, įtrinti ją visą. Skirtingai nuo kitų tepalų, šis vaistas ne tik gydo, bet ir drėkina odą, be to, gerai įsigeria, netepa drabužių, yra malonaus kvapo. Gelį gali naudoti ir nėšč· iosios bei vaikai.
· Jei staiga viena koja sutinsta, tampa skausminga, šiltesnė, reikia kuo skubiau kreiptis į gydytoją.
· Intervenciniai gydymo būdai šiai ligai gydyti – skleroterapija, lazerinė terapija, radiodažnuminė abliacija, chirurginis gydymas ir pan. – yra patys efektyviausi. Kvalifikuotas specialistas visada padės pasirinkti tinkamiausią.

Sveikas žmogus